Ratelen, ritselen en ruizen: uniek akoestisch concept voor grootste CLT-gebouw van België

Dit schooljaar namen leerlingen en leerkrachten van zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren hun intrek in een gloednieuw gebouw dat maar liefst voor 95% uit hout bestaat. De campus huisvest de basisschool voor buitengewoon onderwijs Het Sas en de middelbare school voor buitengewoon onderwijs De Tjalk, beide onder de vleugels van het CKSA (Centraal Katholiek Schoolcomité Antwerpen) en vzw Heder. Het vorige gebouw bevond zich op het traject van de Oosterweelverbinding, waardoor Sint-Jozef op zoek moest naar een nieuwe locatie. Dankzij ex-minister Wivina Demeester kwam het voormalige terrein van KFC Germinal op Rozemaai in beeld. Het Antwerpse bureau Bovenbouw Architectuur realiseerde er een duurzaam CLT-gebouw met een bijzonder akoestisch concept.

Volgens architect Valérie Van de Velde van Bovenbouw Architectuur bestond de uitdaging erin om het gebouw, het landschap en de buurt met elkaar te verbinden: “Zo vormt de buitenaanleg een essentiële schakel tussen de buurt en de campus.” Het ontwerp is gebaseerd op een kloostermodel, waar elke vleugel een eigen toegang heeft. Zowel de scholen, verblijven als zorginstelling Heder en de kinderopvang hebben hun eigen voordeur. De campus is ook bewust ingeplant aan de noordwestzijde van het perceel, waar de geluidshinder als gevolg van de nabijgelegen snelweg minimaal is en de luchtkwaliteit optimaal.

 

Grootste CLT-gebouw in ons land

Als bouwmateriaal werd gekozen voor kruislaaghout (CLT of cross laminated timber) uit ecologisch verantwoord beheerde bossen. Het project is 23.500 m² groot en omvat een indrukwekkende 5.400 m³ aan CLT. Dit maakt van campus Rozemaai op dit moment het grootste CLT-gebouw in België. Aangezien hout CO2 opneemt tijdens de groei en het dan vasthoudt in het gebouw, resulteert dit project in een captatie van maar liefst 4.500 ton CO2.

CLT vraagt bovendien geen droogtijd en wordt hoofdzakelijk geprefabriceerd. Alle openingen voor ramen en deuren, en technische uitsparingen voor bijvoorbeeld sanitair en elektriciteit, werden vooraf aangebracht waardoor het een snelle bouwmethode met een lagere faalkost is. Het CLT-hout is niet alleen gebruikt voor de dragende structuur, maar ook zoveel mogelijk bij de afwerking. De zichtbare houten plafonds, wanden en vloeren creëren een warme sfeer, brengen rust en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Dit alles heeft een heilzaam effect op het gedrag van de kinderen en jongeren.

 

Akoestisch concept

De akoestische dienstverlening van studiebureau Macobo-Stabo richtte zich op het realiseren van rustige buitenruimtes en een aangepast akoestische comfort binnen het gebouw, rekening houdend met de verschillende doelgroepen. De huidige site wordt volledig omsloten door autowegen en ligt pal aan de toekomstige Oosterweelverbinding. Tijdens de voorstudie werd met behulp van geluidskaarten de volumetrie van de gebouwen en de inplanting van buitenzones op punt gesteld. Door te spelen met de hoogtes en de locaties van de gebouwen werd zo de schermwerking t.o.v. het verkeerslawaai geoptimaliseerd met het oog op het akoestisch klimaat in de buitenruimtes. 

Bovenbouw Architectuur bedacht het concept van vier parallelle bomenrijen, met verschillende geluidstypologieën (ratelen, ritselen, ruizen), die het geluid van de snelweg maskeren en zorgen voor een aangenamere geluidsbeleving in en rondom de site. Door de inplanting van de slaapkamers in de zuidelijke ‘vingers’ van het gebouw zijn deze maximaal weggericht van de drukke autosnelweg, en de aangrenzende binnenhoven zijn door een scherm verder beschermd. Daarnaast worden performante houtskelet opbouwen en zware akoestische beglazing gebruikt om de nodige geluidsreductie te bekomen.

Bron: Macobo-Stabo | Het Nieuwsblad | Bovenbouw Architectuur
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners