Rauterpark: duurzaam en innovatief stadsdeel in Anderlecht (Abscis Architecten, Architenko)

Een nieuw kantoorgebouw, een sociaal restaurant en 32 sociale woningen. De nieuwe invulling van het Rauterpark krijgt vorm. De architectenbureaus Abscis Architecten en Architenko werden door het Brusselse Gewestelijke Huisvestigingsmaatschappij (BGHM) aangeduid om hun ontwerp uit te werken. Samen met studiebureaus Boydens, Eastblis en Egeon en aannemers Wyckaert en PxP Projects gaan ze aan de slag met het bouwen van een duurzaam en innovatief stadsdeel in Anderlecht. In 2023 zouden de werken van start moeten gaan.

Langs de Bergensesteenweg wordt in 2023 een nieuw kantoorgebouw van vier bouwlagen opgetrokken met op het gelijkvloers een sociaal restaurant. Op de drie bovenverdiepingen bevinden zich kantoren waar plaats is voor 50 à 60 medewerkers.

In totaal zullen er 32 appartement verdeeld worden over twee volumes op de site die verbonden worden met elkaar  door een passerelle. Hierdoor ontstaat een L-complex dat zoveel mogelijk gericht is naar het westen/zuiden en zicht op het Rauterpark biedt.

Bij de indeling van de appartementen ligt de focus op een optimale levenskwaliteit en woonoppervlakte binnen de randvoorwaarden van het programma en de gekozen constructiewijze. Dankzij de grote raampartijen en de ruime private buitenruimte in de vorm van een terras of tuin wordt er gestreefd naar een goede lichtinval. Door de woonvertrekken en terrassen af te wisselen vormt zich een volumetrisch spel in functie van die optimale lichtinval.

 

publieke doorsteek

De huidige omgeving van de site ligt er onaantrekkelijk bij. Momenteel heerst er een barrière tussen de bewoners en de buurt. Het naastgelegen park biedt veel potentieel en daarom wordt het Rauterpark als het ware verlengd. Zo vormt zich een nieuwe publieke doorsteek tussen de Bergensesteenweg en het park. Ook zorgt deze verbinding voor de overbrugging van het huidige hoogteverschil. Met deze publieke ruimte wordt de sociale cohesie van toekomstige bewoners versterkt en alle beschikbare ruimte geïdentificeerd.

Het project biedt  de mogelijkheid voor een constructieve samenwerking met de lokale vzw Toestand, een organisatie die uitblinkt in sociaal-culturele activiteiten gekoppeld aan interessante plekken.

 

Bestaande betonstructuren

Het ontwerp vertrekt vanuit de bestaande betonstructuren die met houtskeletbouw en duurzame isolatietypes in vloeren en wanden verder worden afgewerkt. Daarnaast krijgen de afwerkingsmaterialen extra aandacht. Een lichte gevelbekleding in crepi, in combinatie met witte glanzende tegels, wordt als afwerking doorgetrokken in elk nieuwbouwvolume.

Verder krijgen de gevels, met een knipoog naar de houtskeletbouw, een aantal houten accenten, zoals hekwerk, zichtbare gelamelleerde houten kolommen en een architecturale houten binnentrap. Ook de terrassen krijgen een houten vloerafwerking. Dit zorgt voor een warm geheel in combinatie met de andere (gevel)materialen.

Bron: Abscis Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners