Rectosten draagvloeren, een passieve of lage-energievloer voor nieuwbouw en renovatie

Massa’s energie besparen doet u in de eerste plaats met een degelijke bouwschil. Dat klinkt logisch voor iedereen die nieuw bouwt. Maar ook bij renovatieprojecten kan men significante verbeteringen realiseren op gebied van energieverbruik en wooncomfort. De systeemvloer Rectosten van Rector bijvoorbeeld, biedt een prachtige oplossing om een bestaand gebouw extreem energiezuinig te maken.
Het concept voor een passief of laag energiegebouw is best eenvoudig: hoe minder warmte een gebouw verliest, hoe minder het moet worden verwarmd. Massa’s energie besparen doet u in de eerste plaats met een degelijke bouwschil. Dat klinkt logisch voor iedereen die nieuw bouwt. Niet getreurd, ook bij renovatieprojecten kan men significante verbeteringen realiseren op gebied van energieverbruik en wooncomfort. De systeemvloer Rectosten van Rector bijvoorbeeld, biedt een prachtige oplossing om een bestaand gebouw extreem energiezuinig te maken.




Of het nu voor renovatie of nieuwbouw is, een vloer van balken en vulelementen is al jaren een vast waarde. De draagelementen van deze systeemvloer zijn de voorgespannen balken in beton, al of niet versterkt met tralieliggers. Voor de vulelementen is de keuze ruim: beton, gebakken klei, hout.... Ter plaatse wordt nog een gewapende druklaag gestort, wat een monoliet karakter aan het geheel geeft. Het voordeel van dit systeem: dankzij zijn beperkte afmetingen en lage gewicht kan het op moeilijk bereikbare plaatsen worden gelegd. Een zo mogelijk nog grotere troef is de eenvoud van het leggen: aan mankracht alleen is voldoende.

“Waar schuilt eigenlijk het passieve of lage-energieaspect van dit systeem?”, hoor ik u denken. Dát zit in de keuze van de vulelementen. In het rijtje van bovenvernoemde opties hoort namelijk ook geëxpandeerd polystyreen thuis. De vulelementen worden tussen de prefab betonnen balkjes geplaatst en dienen hoofdzakelijk als bekisting voor de druklaag. Deze vloeren met geïntegreerde isolatie hebben een warmtedoorgangscoëfficient U van 0,19 tot 0,40 W/K.m². Bovendien werden hun Rc-waarden door het Franse CSTBat gecertificeerd.

Naast zijn thermische en energetische voordeel, kan dit type vloer ook voor een esthetische oplossing zorgen: met Rectosten Decor is er keuze tussen een geprofileerde of vlakke onderkant van het vulelement, waardoor afwerken overbodig wordt.

Rectosten is een systeem bij uitstek voor het isoleren van verdiepingen met verschillende warmte-eisen, zoals tussen een verwarmde en een niet-verwarmde etage of een buitenruimte. Denk bijvoorbeeld ook aan het dichtleggen van een kruipkelder: door het versterken van de balken is schoren is niet langer nodig. Eenmaal de vloer dicht is, hoeft eronder niets meer verwijderd te worden.

Energiezuinige renovaties zijn een relatief nieuw fenomeen, maar ze hebben wel een groot groeipotentieel. Dat ook de prefab betonsector de vinger aan de pols van deze tendens houdt, bewijst een handig systeem als Rectosten.


Klik hier voor meer informatie over het Rectosten vloersysteem.

Bron: FEBE

Deel dit artikel:
Onze partners