Je weg vinden op een nieuwe school is een grote uitdaging. Zeker wanneer je dit samen met bijna 3.800 andere leerlingen moet doen. De gloednieuwe onderwijscampus Porteum in Lelystad lost dit probleem creatief op door de entrees van de zes deelscholen een opvallende, eigen kleur mee te geven via Rockpanel Colours gevelpanelen.
De gloednieuwe onderwijscampus Porteum in Lelystad is een gewaagd project, vertelt Rinske Wikkerink van Kraaijvanger Architects. “Gemeente Lelystad laat hiermee drie middelbare scholen opgaan in één campus. Dat betekent dat je dagelijks bijna 3.800 scholieren bij elkaar brengt op dezelfde plek.”
Grootschalig bouwen met kleinschalige structuur
Wat is de centrale opdracht voor het ontwerp? Het organiseren van kleinschaligheid. Wikkerink licht toe: “Daarom hebben we ervoor gekozen Porteum op te delen in zeven gebouwen. Drie deelscholen voor het vmbo, drie voor havo/vwo en één centraal cultuurgebouw. Elke deelschool is een relatief compacte thuisbasis voor een groep leerlingen, die daar het grootste deel van hun onderwijs volgen. Sommige vakken, zoals beeldende vorming, sport en binask, volgen de leerlingen buiten hun thuisbasis. De kunstvakken worden voor het grootste deel in het cultuurgebouw gegeven.”
De gebouwen zijn met elkaar verbonden via een dek op de eerste verdieping dat toegang geeft tot de verdiepingen. De leslokalen zijn één verdieping boven het maaiveld getild. Hierdoor ontstaat er ruimte op de begane grond voor de fietsenstallingen. Architect Wikkerink vult aan: “Met bijna 3.800 leerlingen, zijn er ook bijna evenveel fietsen die dagelijks weggezet moeten worden. Die wil je natuurlijk niet allemaal in je zichtveld.”
Herkenbare gevels met Rockpanel Colours gevelpanelen
De gevels van de zes schoolgebouwen dragen bij aan de herkenbaarheid. “Waar de vorm van de gebouwen vrij divers is, hebben we de uitstraling grotendeels transparant en sober gehouden. De zes schoolgebouwen hebben een gevel met veel glas in antracieten profielen, afgewisseld met goud- en koperkleurige aluminium panelen. Onder de kozijnen zit bij ieder pand een strook Rockpanel Colours in RAL 7016.”
Een bijzondere uitzondering op deze rustige gevels, vormen de gevels van de fietsenstallingen en de entrees, vertelt Wikkerink. Verder geeft ze mee: “Om de herkenbaarheid van de verschillende gebouwen te vergroten, hebben we elke school hier een eigen, uitgesproken kleurenpalet meegegeven.
Brede collectie beschikbare kleuren
De keuze voor Rockpanel Colours was snel gemaakt, dankzij de brede waaier aan kleuren die beschikbaar zijn”, vertelt Wikkerink. “De fietsenstallingen zijn elk rondom voorzien van een frisse, opvallende kleur, waarbij het hele gamma van de regenboog voorbij komt. Van blauw naar groen, geel en oker, naar oranje en rood. Deze kleuren hebben we doorgetrokken van de fietsenstallingen naar de entrees op de eerste verdieping. En ze komen afgezwakt terug in de inrichting. Zo hebben we weliswaar zes deelscholen die in de basis een gelijke opzet hebben, maar knalt er, waar je ook bent, een duidelijke kleur je tegemoet die je helpt bij de oriëntatie.”
Veelzijdige gevelpanelen
Aannemingsmaatschappij Hegeman heeft de campus gebouwd, met hulp van VM Geveltechniek voor het monteren van de Rockpanel gevelbekleding. Jeroen van der Loos, projectmanager bij VM Geveltechniek werkt graag met Rockpanel-gevelbekleding in zijn projecten vanwege de veelzijdigheid van het product. Van der Loos vertelt: “We gebruiken het materiaal niet alleen als gevelbekleding, maar ook rondom het dak voor overstekken, boeiborden, dakranden, en bij andere detailleringen bij plafonds of ingangen bijvoorbeeld. Je kunt er alle kanten mee op.”
“Bij de montage van de panelen, moesten we onder andere rekening houden met de windbelasting”, vertelt Arjan Ekkel, uitvoerder bij Hegeman. “De gebouwen gaan een flink stuk de hoogte in. Ongeveer een derde van de Rockpanel-gevelpanelen zijn boven de negen meter geplaatst. Hier is eerst een aparte achterconstructie geplaatst, die goed is afgestemd met Rockpanel. Vervolgens zijn de panelen genageld gemonteerd. Hierbij heeft Rockpanel ons bijgestaan met advies over de bevestigingsmaterialen en de montage.”
Eenvoudig te verwerken
“We werken al lang samen met Rockpanel en hebben hun gevelbekleding al bij talloze projecten gebruikt”, zegt Van der Loos. “Het is een gevelpaneel waarmee je makkelijk werkt. We hebben bij dit project alles in de fabriek op maat laten zagen, maar de enkele keer dat we op de bouw iets aan moesten passen, was dit in een zucht gebeurd, zonder speciaal gereedschap. Bij dit project kwam dit met name goed van pas, omdat de montage door alle rondingen en het zetwerk waarin een deel van de gevelplaten is geïntegreerd, uitdagend was. Het mooie van Rockpanel Colours is wat dat betreft ook dat de platen niet richtingsgevoelig zijn: je kunt de gehele plaat in iedere richting gebruiken, zonder dat je dit op de gevel merkt. Vooral bij het maken van koofjes en aansluitingen is zo’n universeel draaibare plaat makkelijk werken.”
Voor het gehele project is uiteindelijk ruim 5.400 vierkante meter Rockpanel gevelbekleding gemonteerd. Het resultaat? “Een schitterende leeromgeving”, vertelt Wikkerink, “waar de verschillende gebouwen met hun eigen kleuraccent eraan bijdragen dat er binnen dit grootschalige project genoeg ruimte is voor kleinschalig onderwijs.” Van der Loos vult aan: “We zijn allemaal ontzettend trots dat we hebben kunnen bijdragen aan dit project, en aan een duurzame, gezonde leeromgeving voor zo veel jonge mensen.”