Wat houdt duurzaam en circulair bouwen precies in? En hoe belangrijk is het om samen de ecologische voetafdruk te verkleinen? Tijdens het gratis webinar ‘Duurzaam en circulair bouwen’ van Kingspan Geïsoleerde Panelen, op dinsdag 16 mei, krijg je een antwoord op deze en andere vragen. Inschrijven doe je hier!
De bouwsector is verantwoordelijk voor 39% van de internationale CO2-uitstoot. Elke bouwprofessional zou zich de volgende vraag moeten stellen: hoe kan ik de ecologische impact verkleinen? Hoe kan je hier als bedrijf voldoende belang aan hechten en tegelijkertijd toch je business goed laten draaien? Iedereen praat over duurzaam en circulair bouwen, maar wat betekent het precies? En hoe kan je hier als bouwbedrijf je steentje aan bijdragen?
PANELLEDEN
Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en Architectura, stelt deze en andere vragen aan een panel van experts. Dirk van Buggenhout (Montea), Loïk Eyers (Jaspers-Eyers Architecten), Gert Janssen (Mathieu Gijbels) en Roeland Mondelaers (Kingspan) delen tijdens dit webinar hun kennis en ervaring op het gebied van duurzaam en circulair bouwen.
VIRGIN MATERIALS
De bouwsector is de laatste tientallen jaren steeds complexer en ook digitaler geworden. En ook het duurzame aspect komt hier steeds vaker bij kijken. Vanaf het begin is het belangrijk om kennis en expertise naar voren te brengen in projecten zodat er steeds een gerichte oplossing aan klanten kan aangeboden worden. Maar wat is dan de essentie van duurzaam en circulair bouwen?
“Voor mij zijn het twee aparte begrippen die toch regelmatig door elkaar gebruikt worden. Circulair bouwen heeft te maken met het hergebruik van bestaande materialen en het vermijden van afval, ook op lange termijn. Maar het kan evengoed met kleinere zaken te maken hebben, zoals op een werf zorgen dat je zo weinig mogelijk afval genereert of ervoor zorgen dat je materialen gebruikt die op een langere termijn kan blijven inzetten. Of misschien kan je de materialen wel blijven recycleren tot nieuw materiaal? Aannemers moeten dus zo weinig mogelijk gebruik maken van zogeheten virgin materials.”, vat Gert Janssen, Director Engineering and Development bij Mathieu Gijbels, samen.
ZIN IN NO(O)RD
Vandaag de dag zetten zowel de Vlaamse Overheid als bedrijven al in op duurzaam en circulair bouwen. In het hartje van Brussel bouwt Befimmo aan één van de grootste circulaire bouwprojecten van België.
Centraal aan de Brusselse Noordwijk stond het architectenbureau Jaspers-Eyers Architecten in voor de reconversie van twee bestaande kantorentorens uit de jaren 60, de eerste van het Manhattanplan. De klant Befimmo ging op zoek naar een nieuw project voor de bestaande torens. De architect besloot om eerst de bestaande grondstoffen in kaart te brengen, te inventariseren en een strategie te bedenken. Hoe kunnen deze torens omgevormd worden tot een project dat zowel vandaag relevant is, en waar later ook nog de functie van gewijzigd kan worden? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens het webinar.
KENNIS VERBREDEN
Dankzij het webinar kan jij jouw kennis omtrent duurzaam en circulair bouwen verruimen, en wordt je bijgepraat door de experts in de markt. Je kan het webinar gratis volgen op dinsdag 16 mei van 11.00u tot 11.45u door je hier in te schrijven.
Kan je er niet live bij zijn? Schrijf je dan alsnog in zodat je na afloop van het webinar de terugkijklink ontvangt.