In crisisgebieden moet men innovatief zijn om onder zeer moeilijke omstandigheden in de dagelijkse basisbehoeften zoals een warme thuis te kunnen voorzien. Als wereldwijd ondernemend familiebedrijf, zet de polymeerspecialist REHAU in het project "Maggie goes to Yezidi", opgestart door DMOA, zijn technische knowhow ter beschikking voor de bouw van een educatief centrum waar gevluchte Yezidi-kinderen voor hun trauma's door oorlog, misbruik en opsluiting kunnen worden behandeld.
Een tijdelijke, maar veilige thuis voor vluchtelingen wereldwijd: met deze claim lanceerde het Belgische ingenieur- en architectenbureau DMOA het programma "Maggie". Om de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs te ondersteunen, zelfs in moeilijk te bereiken conflictregio's, ontwikkelden de architecten een speciale accommodatie, de 'Maggie Shelter'. Hun ontwerp doet denken aan tenten, maar ze bieden een vaste structuur.
De "Maggie Shelters" zijn robuust genoeg om wind en regen gedurende minstens 15 jaar te weerstaan. Hun toepassingsmogelijkheden zijn talrijk: "Maggie Shelters" zijn geschikt als ziekenboeg, scholen, educatieve centra, goed geïsoleerde opslagruimten of coördinatieplaatsen. Dit is niet enkel te danken aan hun modulaire elementen.
Ideale klimatisering
In samenwerking met de architecten en ingenieurs van DMOA nam REHAU de ideale klimatisering van de "Maggie Shelters" in het vluchtelingenkamp Sharya in Noord-Irak voor zijn rekening. In dit project "Maggie goes to Yezidi", creëert DMOA en de lokale niet-gouvernementele organisatie Panaga een infrastructuur voor getraumatiseerde kinderen.
Voor onderwijs en therapiesessies worden de "Maggie Shelters" gebruikt om ruimtes te creëren die aangepast zijn aan de plaatselijke omstandigheden. "Dit project verenigt sociale betrokkenheid en innovatie op een unieke manier", benadrukt Joost Saelens, Country Manager BeLux bij REHAU.
Op sommige dagen in de zomer stijgt de temperatuur in het vluchtelingenkamp Sharya tot ondraaglijke hoogten, maar de winters zijn koud en nat. "De Yezidi's leven in onmenselijke omstandigheden. De winter is hard en de tenten lekken en zitten vol modder", beschrijft traumapsycholoog Dr. Michelle Sanders de situatie ter plaatse.
Vloerverwarming
Kerosinekachels worden in het gebied veelvuldig gebruikt voor verwarming en koken. De tijdens de verbranding vrijkomende koolmonoxide is echter gevaarlijk voor de gezondheid. Mensen die leven met kerosinekachels hebben vaak longproblemen en lopen het risico op koolmonoxidevergiftiging. Bovendien kunnen de tenten vlamvatten. De kachels worden daarom in drie "Maggie Shelters" vervangen door moderne vloerverwarming die door REHAU werd geproduceerd en gedoneerd.
Vanwege de lage inbouwhoogte en het lage gewicht kan het systeem gemakkelijk en snel in de tentconstructie worden geïntegreerd en op een totale oppervlakte van ongeveer 200 vierkante meter worden geplaatst. Voor het verwarmen en koelen wordt een warmtepomp geplaatst. "Met onze vloerverwarming hebben we de juiste oplossing gecreëerd voor de uitdagende klimatologische omstandigheden en bovendien kunnen we de risico's van de traditionele kerosinekachels voor de gezondheid en veiligheid van kinderen voorkomen", zegt Joost Saelens van REHAU.