Dankzij hoogwaardige materialen en innovatieve oplossingen, zoals de combinatie van ventilatiesysteem en warmtewisselaar, verminderen de ramen van polymeerspecialist REHAU op lange termijn het energieverbruik van gebouwen. Tegelijkertijd garandeert een gekwalificeerd recyclingconcept de hernieuwde toepassing van gebruikte kunststof profielen. Het derde duurzaamheidsverslag, dat onlangs is gepubliceerd, laat zien hoe REHAU ook is toegewijd aan hulpbronnenbesparende productieprocessen in vensterproductie.
Of het nu gaat om energiezuinig gevelontwerp, ambitieuze vrijwillige inzet voor milieubewuste productie of zorgvuldige recyclingconcepten: duurzaamheid heeft veel dimensies voor REHAU in de raamindustrie. Sinds de polymeerspecialist zijn eerste kunststof raamprofiel in 1958 heeft geëxtrudeerd, heeft het zichzelf ambitieuze doelstellingen gesteld om voortdurend gelijkaardige materialen en producten te ontwikkelen en de processen in de hele waardeketen te optimaliseren.
Gerecycleerde kunststoffen
Zelfs sinds 1988 heeft REHAU profielsecties teruggenomen en ervoor gezorgd dat deze weer in productie worden genomen. Tegenwoordig zijn gesloten materiaalcycli stevig ingeburgerd in de productie van de internationale polymeerspecialist om profielsystemen op een hulpbronnenbesparende manier te produceren in moderne recyclingprocessen.
REHAU produceert al tot 25 procent van zijn raamprofielen in Europese fabrieken met gerecycled plastic als kern; dit zou tot 50 procent moeten zijn in 2020. "We willen hulpbronnen op een verantwoorde manier gebruiken. Dit betekent ook dat we producten moeten gebruiken die verder gaan dan hun eerste levenscyclus", legt REHAU procestechnicus en projectmanager Ralf Sander uit.
"Hier blijven de eigenschappen van gerecycleerde materialen altijd gelijk aan de eigenschappen van nieuw vervaardigde materialen. We bewaken de kwaliteit strikt: het gerecycleerde materiaal mag op geen enkele manier inferieur zijn aan nieuwe productie", benadrukt Sander. Onder geregistreerd handelsmerk ECO PULS herkennen klanten raamprofielen met verwerkte recyclaten, zoals die worden gebruikt door de polymeerspecialist.
Materiaalverwerking op het hoogste niveau
Eigen recyclingfaciliteiten helpen ook om het gebruik van zogenaamde recyclaten in de productie verder te verhogen. Oude ramen, profielsecties van raamproductie en overtollig materiaal van onze eigen fabrieken worden hier allemaal gerecycled. REHAU vertrouwt op zijn "gesloten-kring"-proces: in een gesloten kring wordt het schroot van de productie opnieuw in de productie geïntroduceerd en vindt daar een nieuwe toepassing.
Als zodanig heeft REHAU in 2016 meer dan 40.000 ton recyclagegranulaat verwerkt, waarvan meer dan 11.000 ton bij de productie van ramen. In de REHAU-groep zijn hiervoor de Poolse Srem-fabriek en nieuw geïntegreerde bestaande raamrecyclingbedrijven DEKURA en PVC-R verantwoordelijk. De hightech-fabrieken verwerken profielsecties en productieresten uit heel Europa.
Als zodanig ontvangt de fabriek in Srem een capaciteit van ongeveer 10.000 ton gerecycled materiaal per jaar. Drie jaar geleden werd het uitgebreid met een oppervlakte van 1.250 vierkante meter voor recycling-technologie. Het centrale punt is de moderne, precisiesorteerinstallatie die specifiek is aangepast voor REHAU, die verschillende materialen scheidt, reinigt en versnippert en zo gesorteerde grondstoffen extraheert, die kunnen worden teruggevoerd in de productie van moderne, duurzame en energiezuinige raamsystemen .
Doelstellingen altijd op de testbank
REHAU houdt zich aan zijn vrijwillige verplichtingen in nauwe samenwerking met zijn leveranciers, die allen toegewijd zijn aan het concept van duurzaamheid. Het gemeenschappelijke doel is het ontwikkelen van milieuvriendelijke oplossingen en het testen van nieuwe processen voor het verminderen van energie-, water- en CO2-verbruik. Om aan deze vraag te voldoen, is de polymeerspecialist betrokken bij verschillende netwerken en heeft hij zich aangesloten bij initiatieven zoals "VinylPlus", waarbij bedrijven in de Europese kunststofindustrie zich inzetten voor duurzame productie.