Relighting: zoveel meer dan alleen energiebesparing

Oude verlichting vervangen door moderne ledarmaturen: het is een ideale manier om het energieverbruik van gebouwen drastisch te reduceren en de algemene energie-efficiëntie fors op te krikken. Maar wist je dat relighting nog heel wat andere opportuniteiten biedt? En dat je mits een doordachte aanpak ook het comfort, het welzijn en de gezondheid van gebouwgebruikers kan bevorderen?

Relighting is een voor de hand liggende maatregel in het licht van de klimaatdoelstellingen. Het energiebesparingspotentieel is zeer groot (makkelijk 50% en meer), het kan gefaseerd verlopen op basis van het beschikbare budget en/of de behoeften en het is technisch niet al te complex of ingrijpend. Publieke gebouwen met een verouderde verlichtingsinstallatie hebben er dus zeker baat bij, maar niet enkel vanwege de gunstige impact op de energiefactuur, benadrukt Lard Vanobbergen, verlichtingsconsultant bij Vlaams Energiebedrijf (VEB). “Het verschil tussen klassieke armaturen van dertig jaar geleden en hedendaagse ledtechnologie is dermate groot dat het energieverbruik automatisch fors zal dalen. Het is alsof je paard en kar inruilt voor een nieuwe elektrische wagen. In plaats van louter te focussen op die inherente energiebesparing moeten we eveneens oog hebben voor andere aspecten, want ook in dat opzicht is het potentieel enorm.”

Relighting biedt nog heel wat andere opportuniteiten dan een verlaging van het energieverbruik. Door de lange levensduur van nieuwe ledtechnologie heeft het bijvoorbeeld ook meteen een gunstige impact op de onderhoudskost. Daarnaast zijn de positieve effecten op het comfort, het welzijn en de gezondheid van gebouwgebruikers evenmin te onderschatten. “Het is al ruimschoots aangetoond dat een hoge lichtkwaliteit onder meer de productiviteit en concentratie van gebruikers ten goede komt. Door te opteren voor flikkervrije armaturen, het spectrum van daglicht na te bootsen, de verlichting doordacht te (her)positioneren enzovoort kunnen we ook in dat opzicht een enorm verschil maken, wat tevens positief afstraalt op het gebouw en de achterliggende organisatie. Als je dan toch voor relighting kiest, zou het zonde zijn om dit niet mee in rekening te brengen. Kortom: laten we ons niet blindstaren op het energetische plaatje en onze blik verruimen”, benadrukt Lard Vanobbergen.

In het kader van raamovereenkomsten moedigt VEB zijn klanten alvast aan om verder te kijken dan het energieverbruik. “We hebben de technische expertise in huis om het volledige potentieel van relighting te benutten, dus geïnteresseerde overheden of organisaties zijn bij ons aan het juiste adres”, besluit Lard Vanobbergen.

Deel dit artikel:
Onze partners