Remeha Elga Ace warmtepomp: op weg richting een duurzame toekomst

Hybride warmtepompen worden steeds meer en meer de norm bij ingrijpende verbouwingen om het nodige comfort te kunnen garanderen en in te spelen op de beschikbare energiemix. Ook voor nieuwbouwtoepassingen zijn ze een goede keuze.

Voordelen warmtepompen

Door te kiezen voor een hybride warmtesysteem moet de gebruiker geen ingrijpende vloerwerken voorzien om vloerverwarming te integreren. Er kan gewoon verder gewerkt worden met bestaande radiatoren. In de hybride combinatie zorgt de gasketel steeds voor een hoge temperatuur voor verwarming én de (instant) productie van sanitair warmwater, waardoor het systeem beschermd blijft tegen legionella. De warmtepomp module in het hybride systeem maakt gebruik van een gemiddelde temperatuur om zo een goed comfort te kunnen aanbieden in de tussenseizoenen.

Bij Remeha investeren ze volop in duurzame oplossingen zoals het toepassen van waterstofgas. Hierdoor kunnen oudere gebouwen op een comfortabele manier verwarmd worden en tegelijkertijd de schadelijke uitstoot tot een minimum herleiden, zonder aan comfort en kracht in te boeten.

Door gebruik te maken van hybride warmtepompen bespaart de gebruiker op een duurzame en kosteneffectieve manier op gas en vermindert de CO2-uitstoot. Hybride warmtepompen kunnen namelijk gebruik maken van zowel hernieuwbare energiebronnen als fossiele brandstoffen om samen te verwarmen.

 

Fit for 55

Hybride warmtepompen dragen bij tot een lagere uitstoot van broeikasgasgassen en spelen hierdoor een rol bij het behalen van de doelstellingen van de 'Fit for 55'-strategie van de Europese Unie. Deze doelstellingen omvatten onder andere een vermindering van de uitstaat van broeikasgassen met ten minste 55% tegen 2030, in vergelijking met de uitstoot van 1990.

De volledige impact van hybride warmtepompen op het behalen van deze doelstellingen is afhankelijk van verschillende factoren waaronder het energiegebruik en het groen aanmaken van de energiebronnen om all-electric oplossingen zoals warmtepompen van stroom te voorzien.

 

REMEHA Elga Ace

Met de Elga Ace biedt Remeha een oplossing aan de markt die, als het om verwarming en warmwatervoorziening gaat, twee werelden samenbrengt: een verwarmingsketel op gas en een warmtepomp met elektriciteit als voedingsbron. Een slimme combinatie die ideaal is voor de sociale woningbouw waarbij bewust omgaan met het klimaat als economische haalbaarheid hoog in het vaandel gedragen wordt. Elga Ace is een haalbare, betaalbare en realistische (eerste) stap voor gerenoveerde wooneenheden die hun energieverbruik willen verduurzamen.

 

besparing gasverbruik

Met de Remeha Elga Ace bespaart de gebruiker voornamelijk op gas. Het gasverbruik wordt namelijk gereduceerd met gemiddeld 60 tot 70 procent, waardoor het een bijdragen levert aan de CO2-reductie. 

Installateur Favesan vertelt wat meer over de voordelen van Elga Ace.

“Het grote voordeel is echt wel dat je de Elga Ace kan aansluiten op eender welk type verwarmingsketel.  En de klant heeft dan voordeel dat deze in de regelaar eender wanneer de werkingsmodus kan instellen, of je voor nu voor “economisch”, “ecologisch” of “comfort” gaat. De Elga Ace wordt als enige op de markt aangestuurd via het OpenTherm-Protocol. Dat is de universele taal die nodig is om modulerende ketels en thermostaten met elkaar te kunnen laten praten. Hierdoor zal de Elga Ace nooit meer warmte produceren dan er nodig is en hoort dit systeem bij één van de best presterende en meest renderende hybride oplossingen. De stille werking van de buitenunit (max 45 dB(A)) en het compacte formaat maken van de Remeha Elga Ace bovendien een geschikte oplossing waarvan je zonder ingrijpende verbouwing snel zal kunnen genieten. De extra “silent- ofwel nachtmodus” zorgt voor een bijkomende geluidsreductie van ongeveer 5dB(A).“

 

Pilootproject

Maar hoe zal de toekomst eruit zien? In het Nederlandse Lochem worden voor het eerst twaalf bewoonde woningen verwarmd met behulp van waterstof via het bestaande aardgasnet. Dit pilootproject onderzoekt of waterstof een geschikt alternatief is voor aardgas als het gaat om het verwarmen van woningen.

 

Waterstof

In het Europese klimaatakkoord is afgesproken dat miljoenen woningen in 2050 van het aardgas af moeten. Waterstof wordt gezien als een van de duurzame alternatieven voor aardgas bij het verwarmen van woningen en gebouwen. Het kan met name een goede oplossing zijn voor woningen die moeilijk te isoleren zijn en waar elektrische warmtepompen geen uitkomst bieden. Ook kan het een alternatief zijn voor woonwijken waar het aanleggen van een nieuw warmtenetwerk geen haalbare optie is. Een bijkomend voordeel is dat de bestaande gasleidingen gebruikt kunnen worden voor het transport van waterstof naar de woningen.

De pilot in Lochem zal drie jaar duren, zodat er voldoende ervaring kan worden opgedaan, ook tijdens koude winters. De opgedane kennis en ervaringen zullen vervolgens gedeeld worden met netbeheerders die plannen hebben voor vergelijkbare projecten met meer bewoners. Op deze manier krijgen we steeds meer inzicht in hoe waterstof kan bijdragen aan de verduurzaming van bestaande woningen.

Bron: Remeha
Deel dit artikel:
Onze partners