RENOLIT ALKORPLAN wint SPRA Award 2024 voor Gradel Quadrangles

RENOLIT ALKORPLAN roofing products mocht dit jaar de prestigieuze Single Ply Roofing Association Award (SPRA) 2024 in ontvangst mogen nemen in de categorie 'Beste detailafwerking' voor zijn bijdrage aan het Gradel Quadrangles. Bij dit nieuwe gebouw van de universiteit van Oxford werd Augmented Reality (AR) en Artificial Intelligence (AI) ingezet voor een beter projectresultaat. De prijs werd op 6 juni uitgereikt tijdens de traditionele SPRA Award-lunch in het Macdonald Burlington Hotel in Birmingham.

De Single Ply Roofing Association (SPRA) zet zich als vertegenwoordiger van de Britse éénlaagse dakbedekkingsindustrie in voor meer groei, duurzaamheid en hogere standaarden binnen de sector, waarden die ook RENOLIT ALKORPLAN roofing products hoog in het vaandel draagt. Het bedrijf reikt innovatieve oplossingen aan voor meer efficiëntie in de bouw en onderneemt concrete acties voor ecologische duurzaamheid.

“Het is een bijzondere eer om de SPRA Award voor ‘Beste Detailafwerking’ in ontvangst te mogen nemen, een mooie erkenning van onze inzet voor duurzame innovatie en hoogstaande dakafdichtingsoplossingen. Dit project toont aan wat er kan bereikt worden wanneer industrieleiders de handen in elkaar slaan om de huidige uitdagingen aan te pakken en te streven naar een duurzamere toekomst. We zijn er trots op deel uit te maken van de SPRA-gemeenschap en samen te werken met vakgenoten die net als wij begaan zijn met topkwaliteit en ecologische verantwoordelijkheid.”, aldus Keith Steele, National Sales Manager bij RENOLIT ALKORPLAN roofing products.

Duurzaam en innovatief dak

Het project Gradel Quadrangles is een ambitieus nieuwbouwcomplex van drie verdiepingen hoog, gebouwd rond een rechthoekig binnenplein, met studentenhuisvesting, onderwijsfaciliteiten, een portiersloge en een opvallende toren van 21,5 meter hoog. Een belangrijk aandachtspunt van dit project was dat het wou aansluiten bij de doelstelling van New College om in 2035 koolstofneutraal te zijn. Daarom werd het oorspronkelijke dakontwerp met spuitbeton herbekeken en gewijzigd naar een duurzamere oplossing.

De samenwerking van David Kohn Architects en bouwkundige ingenieurs zorgde voor een innovatieve aanpak met onder andere BIM-technologie (Building Information Modelling) die nauwkeurig de materiaalhoeveelheden en de CO2-uitstoot gedurende de totale levensduur berekent. Het team maakte ook gebruik van Milieuproductverklaringen (EPD’s) voor belangrijke CO2-besparingen en gebruikte de Carbon Tracker-tool voor een gedetailleerd beheer van de duurzaamheidsgegevens van de toeleveringsketen. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Sir Robert McAlpine.

Voor de cruciale taak van dakafdichting werd gekozen voor het RENOLIT ALKORPLAN F membraan in combinatie met het innovatieve RENOLIT ALKORPLAN Solar bevestigingssysteem om de op maat gemaakte tegels vast te maken.

Veiligheid, sterkte en duurzaamheid

Om te voldoen aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling van New College, vereiste de uitvoering van het Gradel Quadrangles-project een nauwgezette planning en innovatieve technieken zoals AR en AI.

RENOLIT ALKORPLAN roofing products ging de uitdaging aan om deze complexe structuur waterdicht te maken met een duidelijke focus op zowel duurzaamheid als esthetiek. Het project werd eerst voorzien van een éénlaagse afdichtingsbaan, waarop daarna RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen zouden worden bevestigd. Een systeem met een stevige garantie van 20 jaar! Door de complexe geometrie van het dak waren drie isolatielagen nodig, te beginnen met een basislaag van 105 mm, gevolgd door twee opeenvolgende lagen van 60 mm. De dunnere tweede en derde laag waren cruciaal voor het vloeiende ontwerp en de prachtige, glooiende rondingen van het dak.

Na het verleggen van de dakafdichting, startte het team met de installatie van de RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen. De positie van de profielen werd nauwkeurig berekend door ingenieurs met behulp van Augmented Reality (AR)-software. Deze geavanceerde technologie creëerde via een AI-algoritme een soort net om nauwkeurig de plaatsing van elk van de 4.000 tegels te bepalen. Met behulp van de AR-software op mobiele telefoons kon het team het patroon vastleggen voor de tegels, de dragende constructie ervan en de Solar profielen zodat de exacte locaties via het filteren van lagen gemakkelijker konden worden bepaald.

Het was van het allergrootste belang dat elke tegel correct georiënteerd werd, want alle tegels moesten naadloos in elkaar passen en zo een perfect golvend dak vormen. Dit zou ook zorgen voor een sterkere, onderlinge verbinding van de tegels. Eerst werden 8.000 plaatjes nauwkeurig gepositioneerd en bevestigd, in een volgende stap werd de RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan met een warmeluchtlas op de plaatjes vastgelast. Deze lasverbinding is essentieel en biedt de nodige sterkte voor de RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen, de dragende structuur en uiteindelijk ook voor de tegels van de buitenafwerking. Deze structuur zorgt ervoor dat, zelfs bij sterke windzuigkracht, het dak tot aan de ondergrond intact blijft.

De basis van het systeem is het RENOLIT ALKORPLAN Solar profiel. Door middel van een warmeluchtlas wordt het profiel versmolten met de dakbaan waardoor het een volledig geïntegreerd systeem vormt. Er is hierbij geen enkel risico op doorboring van de dakbaan. Het profiel zit veilig vast en kan in geen geval verschuiven. Ideaal dus voor creatieve afwerkingen zoals in het project van de universiteit van Oxford.

Het project werd afgewerkt met veelhoekige tegels van 3 mm dik geanodiseerd aluminium in een lichte bronskleur, die de kleur van de gevelsteen van het gebouw mooi accentueert en zo ook bijdraagt aan de esthetische uitstraling van het totale gebouw. De overstap van een betonontwerp naar een houtstructuur met aluminium mozaïektegels zorgde niet alleen voor de gewenste moderne, esthetische uitstraling maar bood ook een betaalbaar, duurzaam alternatief. Deze strategische keuze verminderde de CO2-uitstoot, verkortte de bouwtijd met drie maanden en kreeg erkenning van het Carbon Champions programma van het ICE (Institution of Civil Engineers).

Innovatie en erkenning

Het project werd door het Oxford Design Review-panel geprezen als “opvallend en ambitieus” en door Historic England omschreven als “ongewoon, heel anders dan alles wat momenteel in Oxford te vinden is”. Deze unieke bijdrage aan het architecturale landschap leverde het project de SPRA Award 2024 voor “Beste detailafwerking”.

Bron: RENOLIT ALKORPLAN
Deel dit artikel:
Onze partners