Twee jaar lang werd het Antwerpse Centraal Station onder handen genomen om het opnieuw zijn monumentale eclectische uitstraling van weleer te geven. Prefab beton bleek een geschikt materiaal te zijn om dit alles tot een goed einde te brengen. FEBE, de federatie van de Betonnijverheid, doet het relaas van deze uiterst succesvolle renovatie.
De gevel van het Antwerpse Centraal Station aan de Keyserlei straalt sinds kort weer zijn vroegere grandeur uit. In opdracht van Eurostation werkte de tijdelijke aannemersvereniging Verstraete & Vanhecke – Van Laere twee jaar lang aan de renovatie van de ‘spoorwergkathedraal’, die tussen 1899 en 1905 in eclectische stijl werd gebouwd. Het zijn de bronzen leeuwen en de monumentale klok die de Sinjoren het nauwst aan het hart liggen, maar de rol van prefab beton in dit project verdient beslist ook aandacht.
Als geen ander materiaal leent prefab beton zich door zijn vormbaarheid en dankzij uitgekiende bekistingstechnieken immers tot integratie in historische sites: details kunnen gekopieerd worden, materiaaloppervlakken kunnen nagebootst worden.
De ‘eenvoudige’ elementen met rechtlijnige versieringen werden gegoten in eenmalige bekistingen in polystyreen. De elementen met meer ‘tierlantijntjes’, werden echter eerst op ware grootte gemodelleerd, waarna er op de modellen een silicone bekisting getrokken werd, die vervolgens door Verheyen werd volgestort. Broos Geysen: “Aan de bloemenkrans onder de klok werkten 2 beeldhouwers gedurende 1 maand aan het model, en kostte het vervolgens enkele weken om de silicone bekisting te maken.” Een goeie zaak naar timing toe: de 800 stuks die Verheyen aanleverde, bestaan voor 85% uit lineaire elementen en slechts voor 15% uit meer gedetailleerde en tijdrovende stuks.