Een opnamestudio voor bijvoorbeeld radio-uitzendingen is bij uitstek een plek waar een perfecte akoestiek cruciaal is. Dat geldt ook voor een redactieruimte waar redacteuren op nieuws jagen, bellen, schrijven en vergaderen. Daarom besteedde Omroep Brabant veel aandacht aan het creëren van een goede akoestiek bij de renovatie van de hoofdvestiging in Son en hielp Rockfon aan deze geluidswensen tegemoet te komen.
Voor de ingang staat een rood-wit geblokt Volkswagen-busje. Op de zijdeur is de naam ‘Brabants buske’ in het groot te lezen. Binnen heet de vriendelijke receptioniste warm welkom. Een scherm speelt beelden uit een radiostudio af. Er bestaat geen twijfel over: dit is de hoofdvestiging van Omroep Brabant op Science Park Ekkersrijt in Son en Breugel. En dat is het zeker nog zo’n kleine vijftien jaar, want de regionale omroep heeft het huurcontract verlengd tot 2038. Verhuurder Profound Asset Management heeft bovendien in de verduurzaming van het gebouw geïnvesteerd. Dat was nodig om aan de landelijke eis voor een energielabel A te voldoen.
Bij de verduurzaming van het hoofdkantoor van Omroep Brabant hoorde ook een nieuw interieurontwerp voor het bestaande pand, met daarin bijna 3500 vierkante meter aan kantoor- en studioruimte. Architectenbureau TenBrasWestinga uit Amersfoort verzorgde het ontwerp voor de verbouwing. Het voorzag een transformatie van de drie verdiepingen tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving. “Het interieur stimuleert de onderlinge communicatie en nodigt uit tot spontane ontmoetingen tussen de verschillende afdelingen", vertelt architect Westinga. Verder diende het Brabantse landschap als inspiratie voor het ontwerp. De ‘tapijtmetropool’, een bonte mozaïek met typisch Brabantse dorpse steden en stadse dorpen, werd vertaald naar een basis met verschillende vloerafwerkingen en plafondvelden. Daarbinnen bevinden zich de vergaderruimten en concentratiecellen als kleurige landmarks, waartussen informele routes lopen.
Het entreegebied is open en toegankelijk met een centrale ontvangstbalie. Daarachter bevinden zich de grote vergaderruimten en het mediacafé. “Alle vergaderruimten hebben een eigen identiteit gekregen, met een inrichting die subtiel verwijst naar de Brabantse cultuur”, legt Westinga uit. “In het mediacafé wordt geluncht, overlegd en gewerkt. Het dient als een gemoedelijke ontmoetingsplek die voor iedereen toegankelijk is. Op de twee verdiepingen zijn de werkplekken gegroepeerd in kleine eilanden, gescheiden door kasten met veel groen en afgewisseld met projectruimten, belcellen en vergaderruimten.” Bij binnenkomst van het pand vallen direct de kleuren op, zoals de oranje gekleurde installatiebuizen die afsteken tegen het verder zwart gekleurde plafondveld. De drie verdiepingen hebben ieder een eigen basiskleur gekregen die op de wanden terugkomt, variërend tussen oranje, rood/bruin en blauw.
Volgens de architect was het vanzelfsprekend dat er grote aandacht werd besteed aan circulariteit en duurzaamheid. “We hebben zoveel mogelijk van het gebouw behouden en getracht bestaande wanden te laten staan. Glazen puien en geluidwerende deuren zijn op nieuwe posities hergebruikt en er is niet gestuct. Frisse lucht, een prettige temperatuur, veel (dag)licht, veel groen en een goede akoestiek dragen bij aan een gezonde werkomgeving. Door de gevel te voorzien van nieuwe ramen en sommige wanden weg te halen, is er nu veel meer daglicht in het gebouw. Ook de akoestiek is verbeterd, onder andere door toevoeging van doeken met grafische ontwerpen die onderdeel zijn van het interieurontwerp. Een groene omgeving wordt in grote mate gecreëerd door echte planten te plaatsen die door een externe partij onderhouden worden. Voor het meubilair werd waar mogelijk gekozen voor hergebruik, aangevuld met circulaire en duurzame producten, zowel in productie als in onderhoud en levensduur”, aldus Westinga.
Omroep Brabant stelde logischerwijs hoge akoestische eisen, vertelt Area Sales Manager Corné van Meer van Rockfon. “Alles wat wordt uitgezonden moet goed verstaanbaar zijn en dat bereik je enkel met een goed geregelde akoestiek. Om hieraan te voldoen, hebben we verschillende Rockfon panelen voorgesteld met een zo hoog mogelijke geluidsabsorptiewaarde, uitgedrukt in een Alfa W-waarde. Alle toegepaste Rockfon panelen hebben een Alfa W tussen 0.95 en 1.00. Daarnaast was de wens om circulaire en duurzame producten toe te passen. De toegepaste Rockfon panelen zijn volledig recyclebaar, Cradle to Cradle gecertificeerd. Met het Rockfon Rockcycle-programma worden oude plafondpanelen teruggenomen om er nieuwe steenwolproducten van te maken. Zo ontstaat een gesloten kringloop.”
Element Breda Afbouw uit Breda was verantwoordelijk voor de montage van de panelen. Projectleider Iwan Petersen kon zich in eerste instantie niet voorstellen hoe het eindresultaat er zou uitzien. “We kwamen in een ruimte die bouwkundig gedemonteerd was. Wij dienden volgens het ontwerp nieuwe wanden te plaatsen en plafonds te monteren. Vanwege de akoestische eisen is gekozen voor dubbele MetalStudwanden die, los van elkaar, akoestisch ontkoppeld geplaatst zijn.”
De buizen van de installatie en de luchtbehandelingskanalen moesten behouden blijven. Dat leverde volgens Petersen enkele uitdagingen op. We moesten de plafonds en wanden om de bestaande buizen heen 'borduren'. De voornaamste uitdaging daarbij was de bereikbaarheid.We moesten goed uitkienen waar de ophangpunten aangebracht moesten worden.” Daarnaast waren er ook technische overwegingen. “De afdichting tussen de wanden, plafonds en de bestaande installatiekanalen moet goed zijn, anders zorgen de geluidslekken voor een slechtere akoestiek. Omdat voor de verbouwing niet alles recht liep, was de plaatsing geen sinecure."
Over de verdiepingen lopen luchtbehandelingskanalen die met wit gekleurde rasters zijn afgedekt. Hier omheen zijn Rockfon Blanka X plafondpanelen in de afmeting 1200 en 600 x 600 x 22 mm gemonteerd. “Om dit verdekt ophangsysteem te kunnen aanbrengen, zijn de rasters eerst omhoog getrokken", vertelt Eriksen. "Hierdoor konden we snelhangers aanbrengen en vervolgens het plafond op hoogte brengen. Daarna hebben ze de luchtbehandelingsunits weer laten zakken, waardoor de plafondpanelen er perfect op aansloten. Eromheen hebben we in totaal zo’n tweehonderd meter aan koven over drie verdiepingen verspreid aangebracht”. Op de tweede verdieping zit een aantal redacteuren achter hun pc te werken. Boven hen hangt tussen de oranje installatiebuizen een zwart vlak. “Hier hebben we Rockfon Color-all panelen in de kleur Charcoal meteen B-kantafwerking aangebracht in de afmetingen 1200 x 600 x 40 mm. De panelen hebben we tegen het bouwkundig plafond verlijmd, waardoor het als een naadloos plafond oogt. Door de kleine facetkanten en de kleur zwart oogt het als een geheel.” Ook de redacteuren reageren positief op de vernieuwingen. “Het is een wereld van verschil. Niet alleen in de redactieruimte, maar ook in de opname- en montagestudio’s. Daar wil je ook geen bijgeluiden hebben."
Lopend door de ruimtes op de drie verdiepingen van het hoofdkantoor van Omroep Brabant kunnen bezoekers zich de ogen de kost geven. In een regieruimte valt een batterij aan monitoren op, in de tv-studio staan twee verschillende presentatiedesks opgesteld en in een van de vergaderruimtes is een speels effect bereikt door ‘seventies-achtige’ prints op de muur en een tweekleurig plafond. Hier is een combinatie gemonteerd van Rockfon Color-all Charcoal A24 panelen in de afmetingen 1200 en 600 x 600 x 20 mm met Rockfon Blanka A24.