De bouwsector staat bekend om zijn aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot, met name door de productie van bouwmaterialen. Daarom ligt er groot potentieel in het verlengen van de levensduur van materialen in plaats van ze te vervangen. Troldtekt richt zich op succesvolle transformaties en renovaties van bestaande gebouwen die niet alleen de levensduur van materialen verlengen, maar ook de milieu-impact van de bouw verminderen.
Elke tien ton CO2 die we uitstoten, bevat meer dan één ton afkomstig van de productie en verwerking van bouwmaterialen. Door oude gebouwen te renoveren of te transformeren, kunnen we deze uitstoot aanzienlijk verminderen. Het Deense Instituut voor Bouw, Stad en Milieu (BUILD) van de universiteit van Aalborg heeft aangetoond dat de milieu-impact van materialen in gerenoveerde gebouwen aanzienlijk lager kan zijn dan die van nieuw gebouwde panden. De mediaanwaarde van de gebouwen bedroeg 7,1 kg CO2 e/m2/jaar. Ter vergelijking: in 2022 onderging de Green Transition Council acht transformaties. Hier bedroeg de mediaanwaarde voor de klimaatimpact van materialen bijna 3 kg CO2 e/m2/jaar.
Troldtekt legt de nadruk op het behouden van de oorspronkelijke uitstraling en het culturele erfgoed van gebouwen. Dit wordt onder andere gedaan door de oorspronkelijke materialen te behouden of te hergebruiken, wat bijdraagt aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van het project. Ondertussen werden er al heel wat projecten succesvol afgerond waarbij oude industriële gebouwen nieuw leven zijn ingeblazen met een andere functie. Deze projecten variëren van kantoorgebouwen die zijn gerenoveerd met gerecycleerde materialen tot woongemeenschappen die actief gerecycleerde materialen gebruiken in hun bouwprocessen. Een bijzonder voorbeeld is Boerderij Stenberg in Zweden, die is omgebouwd tot energiezuinige appartementen met een focus op duurzame oplossingen zoals de akoestische panelen van Troldtekt.
Troldtekt-panelen, gemaakt van Deens hout en cement, zijn ontworpen voor een levensduur van 50-80 jaar en zijn zowel slijtvast als vochtbestendig. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor hergebruik in renovatieprojecten. Troldtekt heeft bovendien ambitieuze plannen op het gebied van de circulaire economie, waaronder initiatieven voor het recyclen en upcyclen van houtbetonresten afkomstig uit zowel eigen productie als van bouwplaatsen.
De focus van Troldtekt op het hergebruiken van materialen en het transformeren van bestaande gebouwen speelt een cruciale rol in het verminderen van de klimaatvoetafdruk van de bouwsector. Door het behoud van materialen en het aanpassen van gebouwen aan nieuwe doelen, wordt niet alleen de milieu-impact verlaagd, maar worden ook historische en culturele waarden behouden.