Het klooster van de Sint-Janskerk, gebouwd in de tijd van Notger, de eerste prins-bisschop van het Prinsbisdom Luik, en voor het eerst gerenoveerd in de XVIde eeuw, stond al ettelijke jaren leeg. Maar dat is nu verleden tijd: dit historische gebouw zal uit zijn as herrijzen en een nieuw leven krijgen dankzij de Stad Luik, Monument Hainaut, Gerday Travaux sa en door Deschacht geleverde uitrusting.
Een stuk erfgoed krijgt een nieuwe bestemming
Het Sint-Jansklooster, verbonden aan de collegiale Sint-Jans-Evangelistkerk, is een bevoorrechte getuige van de geschiedenis van de Vurige Stede. Sint-Jans-Evangelist, gebouwd tussen 980 en 987, was de favoriete kerk van Notger en heeft trouwens diens graftombe bevat. De Stad Luik besloot dat het erg vervallen klooster aan de Place Xavier Neujean aan een restauratie toe was.
Het voormalige klooster zal binnenkort onderdak bieden aan 15 openbare woningen, een semi-openbare ruimte en een multifunctionele zaal voor feestelijke buurtevenementen. Het project wordt gesteund door de kerkfabriek, die het gebouw in zijn oude glorie wil herstellen. Dankzij zijn rijke verleden werd het klooster in 2006 met de steun van de Stad als historisch monument beschermd; wat betekent dat de renovatie aan een aantal strenge criteria moest voldoen!
Missie aanvaard
De Stad Luik vertrouwde deze belangrijke opdracht toe aan Monument Hainaut, een Doorniks bedrijf dat gespecialiseerd is in de renovatie van zogeheten ‘complexe’ structuren. Het bedrijf, dat in de regio bekend staat om zijn kwalitatief hoogstaand werk, was bij uitstek geschikt voor deze (bijna) onmogelijke taak. Maar het moest deze grote uitdaging niet alleen aangaan: het kreeg hulp van Gerday Travaux sa, dat de afwatering van het project verzorgde.
Deschacht, een logische keuze
Voor de keuze van het materieel richtte Thierry Spreutels, de werfbeheerder van Gerday, zich natuurlijk tot Deschacht. “We hadden al aan verscheidene projecten met Deschacht samengewerkt en alles was altijd heel vlot verlopen”, vertelt Thierry Spreutels. “Hun mensen zijn altijd beschikbaar en erg vriendelijk. Dit project dankt zijn succes met name aan de snelle reacties van Vincent Brehl en Nordine Zeryouhi.”
Deschacht had heel wat aan dit project te bieden. “Ze stelden voor om, als we bij hen bestelden, als aanvulling op de studie van de architect de diameter van de te installeren leidingen te berekenen. Ze maakten ook een analyse van het aantal sanitaire toestellen en de dakoppervlakken. Bovendien was hun prijs voor al dat werk niet te verslaan.”
Een beschermd gebouw restaureren: een complexe taak
Het materieel moest bovendien aan de criteria van het bestek voldoen. Voor dit uitzonderlijke project bestelde Gerday een complete oplossing met betonnen inspectieputten van het afwateringsnet, keerkleppen en BENOR PVC-buizen met diameters van 110 mm tot 315 mm. De moeilijkheid? De werken moesten perfect passen bij de stijl van het gebouw.
Het klooster in het hart van de Vurige Stede heeft de logistieke vaardigheden van Deschacht op de proef gesteld. Gianni Roca, dispatcher, vertelt over de uitdagingen: “De werken aan de tramlijn zorgden voor een verkeerschaos, de loszone was erg klein en we hadden weinig tijd. Met dat soort beperkingen krijgen mijn collega’s en ik dagelijks te maken. Onze vrachtwagen met kraan bespaart de klant tijd op de bouwplaats en stelt hem in staat om zich aan zijn planning te houden.”
“In een historisch gebouw kun je niet doen wat je wilt”, zegt Nordine Zeryouhi, project manager voor het ontwerpbureau van Deschacht. “De architectuur van het klooster moest zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke uiterlijk blijven. De gewelven waren niet altijd hoog genoeg voor de moderne leidingen, die veel omvangrijker zijn dan wat in de tijd van de bouw werd gebruikt. Dat maakte de assemblage van de buizen moeilijk, om nog maar te zwijgen over de aansluiting op het rioleringsnet. We moesten efficiënt te werk gaan opdat de technologie zo weinig mogelijk ruimte in beslag zou nemen.”