In Sint-Joost-ten-Node is de door architectenbureau 51N4E gerenoveerde Victoriatoren officieel ingehuldigd. De vroegere IBM-toren is vandaag een multifunctioneel gebouw en een sterk symbool voor de verdere opwaardering van de Brusselse Noordwijk. Daarnaast is de Victoriatoren ook een voorbeeld van circulariteit en reconversie.
Kantoren, een internationale hotelketen, restaurants en een rooftop
Veel Brusselaars kennen de Victoriatoren in de Noordwijk nog als de vroegere thuis van de IBM-kantoren. Vandaag is de toren het nieuwe hoofdkwartier van mediagroep WPP en de eerste vestiging in België van hotelketen The Hoxton. Daarnaast biedt het ook co-workingspaces, twee restaurants en een rooftopbar. De ambitieuze transformatie zorgt voor extra lokale tewerkstelling en is kenmerkend voor de huidige opwaardering van de Brusselse Noordwijk. Met “Territorium Noord” stelde staatssecretaris Pascal Smet vorig jaar nog zijn plan voor om weer leven te brengen in de monofunctionele Noordwijk. Een veertigtal publieke en privéprojecten moeten in de komende tien jaar meer leven, groen, cultuur en verbondenheid creëren in de buurt. De transformatie van de Victoriatoren tot een plek waar zowel gewerkt als ontspannen zal worden, past alvast perfect in die strategie.
"De Noordwijk ondergaat een gigantische metamorfose en het gebeurt nu! Victoria is een pionier voor de hele wijk. Het gebouw en de nieuwe publieke ruimte errond illustreren perfect onze visie voor de Noordwijk. We zetten vandaag een historische fout uit het verleden recht en maken van deze saaie kantoorbuurt een bruisend stadsdeel met tal van stedelijke functies."
Circulariteit en reconversie
Het project voor de renovatie van de Victoriatoren werd uitgevoerd door het architectenbureau 51N4E op vraag van projectontwikkelaars DWNTWN en Baltisse. De opdracht? Het bekende Brusselse gebouw in ere herstellen en het tegelijk futureproof maken. Daarvoor nam de architect, in samenwerking met het adviesbureau in duurzaamheid SuReal, enkele vernieuwende beslissingen. Het architectonisch ontwerp werd in stand gehouden en tijdens het bouwproces werden zoveel mogelijk elementen en materialen hergebruikt.
De volledige betonnen structuur, dat is zo’n 65% van het bouwvolume, werd behouden. De renovatie en gevel van de Victoriatoren maken het in de toekomst mogelijk om ook andere invullingen te huisvesten. Bij eventuele functiewijzigingen in de toekomst (wanneer er bijvoorbeeld appartementen zouden komen met opengaande ramen) moet er dus geen nieuwe gevel geplaatst worden, maar wordt de huidige gewoon hergebruikt.
Er werden lokaal ingekochte bouwmaterialen gebruikt, zoals lokale leempleister en gerecycleerde bouwmaterialen van de Brusselse coöperatie Rotor. Het gebouw maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen (“Fossil Fuel Free”) en er werden ook zonnepanelen geplaatst. Het gerenoveerde gebouw kreeg daarom de ‘Excellent in use’-certificatie van BREEAM, dat is ’s werelds meest toonaangevend op wetenschap gebaseerd certificatiesysteem voor duurzaam gebouwde omgevingen.
Zinvolle verandering
Architect Johan Anrys van 51N4E kijkt met hoge verwachtingen naar de toekomst: “Architectuur is een verbindend proces om zinvolle verandering tot stand te brengen. De herwaardering van de iconische IBM-toren toont een toekomst die probeert voort te bouwen op iets waardevols uit het verleden, die diversiteit brengt, die toegankelijk is voor velen, die zich engageert met een buurt, die bijdraagt aan de aantrekkelijke metropool Brussel en die duurzaam is omdat we zuinig zijn op onze natuurlijke hulpbronnen. Deze vernieuwde Metropolitan Hybrid schrijft geschiedenis op een bescheiden manier.”