Renoveren met Archicad: hoe doet Hippo architecten dat?

5 jaar geleden stapte Hippo architecten over van 2D naar 3D. Ofwel: naar Archicad. Tot grote vreugde van projectarchitect Anke Geebelen, die de mogelijkheden van Archicad al eerder ontdekt had. Ook voor renovaties reikt de software volgens haar veel nuttige tools aan. Hoe pakt Hippo architecten dergelijke projecten aan met Archicad?

“Iets waar wij als architectenbureau sterk op inzetten, is automatisatie”, vertelt Geebelen. “We streven ernaar om zo min mogelijk handelingen te doen. Daarom werken we veel met onze eigen template, met daarin bijvoorbeeld eigen legendes en bibliotheken, vloersamenstellingen, favoriete binnendeuren, ... Archicad is ons dan ook op het lijf geschreven, aangezien de software veel zaken automatisch kan genereren. Gevels, snedes, meetstaten, titelhoofden, ... Dat gaat heel ver, en dat komt ook bij renovatieprojecten goed van pas.”

Uittekenen van bestaande toestand

Elk renovatieproject begint met het uittekenen van de bestaande toestand: “Een van onze projecten draaide rond de verbouwing van twee oude mijnwerkershuisjes tot logies. We hebben de bestaande plannen gebruikt als basis voor onze eigen opmeting, en die nadien gemodelleerd in Archicad. Daarvoor werken we met een layer ‘bestaande toestand’ en ook een materiaal ‘bestaande toestand’. Alles dat bestaand is, zetten we daarin en krijgt een donkergrijze kleur. Dat is ook met het oog op de Meetstaat Manager: de laag met de bestaande toestand wordt later niet geteld.”

Het uittekenen van de bestaande toestand kan in Archicad tot in het kleinste detail, legt Geebelen uit: “Bij dit project bevatten de gevels veel details, en die zijn belangrijk voor de bouwaanvraag. Archicad maakt dat heel eenvoudig. Neem bijvoorbeeld de getrapte voorgevel: deze voeren we uit in één muur, waarbij we morphs voorzien. Vervolgens kan je die morphs fijntjes uitsnijden via element operations. Om kleine elementen aan te brengen op de gevel, gebruiken we de tool complex profiles. Daarmee kan je iets heel specifieks aan je ontwerp toevoegen. Uiteindelijk leveren we de klant een mooi geheel aan van de bestaande toestand, de grondplannen, de gevels, één of twee snedes en 3D-beelden erbij. Dat laatste vinden klanten erg fijn om te zien, en daar hoeven wij in Archicad weinig extra moeite voor te doen.”

Renovatietool gebruiken

Uiteraard  willen klanten ook een beeld van de nieuwe toestand. Daarvoor werkt Geebelen graag met de renovatietool: “Daarbij kan je heel makkelijk switchen tussen de bestaande en nieuwe toestand. Als je vertrekt van de bestaande toestand, kan je zaken aanduiden die je wil slopen. Zo heb je meteen ook een afbraakplan: alles wat verwijderd wordt, wordt netjes aangeduid in het rood. De aannemer kan daar vlot mee verder.” Maar ook de nieuwe toestand wordt duidelijk weergegeven: “Alles wat groen gearceerd is, is een nieuw element. We voegen ook graag gegevens over de stabiliteit toe aan het ontwerp. Als we niet over een IFC-model beschikken, doen we dat zelf. Zo is alles zoveel mogelijk geïntegreerd in één plan. Op die manier is Archicad echt een hulpmiddel om een volledig dossier samen te stellen.”

Geebelen licht toe hoe ze de renovatietool gebruikt bij de vervanging van buitenschrijnwerk: “Neem bijvoorbeeld drie bestaande raamopeningen, waarvan er twee behouden blijven en het derde opengetrokken wordt naar de grond. In de bestaande toestand duiden we alle ramen aan om gesloopt te worden, in de nieuwe toestand zetten we over het derde raam ook nog een opening. Zo duiden we aan dat de muur daar ook weggebroken wordt. Vervolgens zetten we in de nieuwe toestand het nieuwe buitenschrijnwerk erin. We gebruiken daarvoor de standaardramen uit onze Hippo-bibliotheek. Zo krijg je snel een mooi beeld.”

Eenvoudig modelleren

Wanneer Geebelen aan de slag gaat met Archicad, ligt de uitdaging vaak in het vinden van een evenwicht: welke zaken teken je uit, welke niet? “Soms heb je als architect de neiging om te ver te gaan in de uitwerking, terwijl dat niet altijd nodig is. Een van onze projecten, de renovatie van de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen Terhills, startte bijvoorbeeld met een haalbaarheidsonderzoek om stakeholders te overtuigen. Daarvoor hebben we de bestaande toestand van de schachttoren op een heel eenvoudige manier gemodelleerd in Archicad: we werkten met balken, kolommen en complex profiles. Daar voegden we dan enkele aanzetten voor de nieuwe toestand aan toe. Die beelden hebben we gerenderd en lichtjes opgesmukt om voor te leggen aan de betrokken partijen. Verder dan dat hoeft het niet altijd te gaan.”

Ook geschikt voor interieurprojecten

Ook voor interieurprojecten leunt Geebelen op Archicad: “Recent hebben we maatmeubilair voorzien voor een bibilotheek. Ook dat geven we mooi weer in Archicad. Opnieuw tonen we de bestaande structuren in het grijs, de nieuwe elementen krijgen telkens een kleur. In het model trekken we enkele snedelijnen, waardoor we gedetailleerde beelden krijgen van het meubilair. Daar voegen we dan nog enkele maatlijnen en beschrijvingen voor het materiaalgebruik aan toe. Samen met de 3D-beelden is dat vaak al voldoende voor de aannemer of schrijnwerker om mee aan het werk te gaan.”

De standaardelementen in Archicad bieden veel mogelijkheden om het bestaande en nieuwe interieur naast elkaar te leggen. Geebelen: “Ook bij gewone renovatieprojecten, waarbij we het interieur niet tot in detail uitwerken, is het voor de klant een meerwaarde als we alvast enkele suggesties doen. Die renderen we dan in Archicad, inclusief verlichtingsarmaturen en lichtbronnnen. Maar het is niet dat dat zoveel tijd vraagt: de beelden staan toch al in 3D en met een paar instellingen haal je daar makkelijk een mooi beeld uit. Klanten vinden het ook heel fijn als we een horizontale snede maken van het totaalplaatje in 3D. Dat geeft meteen een volledig beeld van het project, waar ze zich goed in kunnen inleven.”

Meer weten? In de webinar ‘Architects in Ctrl: Hippo architecten’ van BIM-leverancier KUBUS licht Anke Geebelen stap voor stap toe hoe het bureau te werk gaat in Archicad, inclusief beeldmateriaal. Wil je meer weten over de toepassing van Archicad in jouw organisatie? Neem dan contact op met KUBUS.

 

Bron: Kubus
Deel dit artikel:
Onze partners