Je kunt er niet omheen: isolatie is vandaag een essentiële schakel in het behalen van energiedoelstellingen. Maar is al die isolatie wel in verhouding met de milieuwinst die je boekt? Isolatie produceren vraagt immers ook heel wat energie. Het WTCB deed onderzoek en concludeerde dat isoleren bij renovaties wel degelijk tot milieuwinst leidt.
Zowel op regionaal als op federaal vlak zijn er heel wat doelstellingen omtrent energie-efficiënte gebouwen. Nieuwbouw vereist sowieso al goede energieprestaties, maar ook in renovaties wordt de toekomstige energieprestatie een steeds belangrijker element. Er zal meer én beter gerenoveerd moeten worden om de gebouwen in ons land energie-efficiënter te maken en de energie- en klimaatplannen te kunnen realiseren.
Maar dat streven naar energie-efficiëntie heeft echter een keerzijde. Naarmate de energieprestatie van een gebouw verbetert, neemt de hoeveelheid isolatiemateriaal en technische installaties toe. Materialen die eveneens energie vragen om te produceren. Het WTCB stelt zich hierbij de terechte vraag of de milieuwinst door de verbeterde energieprestaties in verhouding is met de milieu-impact van de productie.
Grootste winst bij volledige gebouwschil
Het WTCB deed onderzoek bij een aantal woningen – van herenhuis tot appartementsgebouw. Ze bekeken de milieu-impact van de bouwmaterialen en technische installaties ten opzichte van het energieverbruik voor verwarming en de productie van sanitair warm water. De waarden werden begroot voor een periode van 60 jaar en dat voor verschillende energieambitieniveaus.
Dit onderzoek bevestigt dat de grootste milieuwinsten bij renovaties geboekt worden door het isoleren van de gebouwschil. Minimale energetische ingrepen zorgen al voor een groot effect. Wanneer je bijvoorbeeld het dak isoleert (U = 0,24 W/m²K), dubbele beglazing plaatst en een condenserende gasketel installeert, is de milieu-impact van de materialen zeer klein t.o.v. de milieuwinst die je maakt dankzij het beperkte energieverbruik.
Beter energieprestatieniveau, kleinere milieu-impact?
Wanneer je een nog beter energieprestatieniveau beoogt, E60 of lager, stijgt de milieu-impact van de materialen slechts in beperkte mate. De impact van het energieverbruik daalt daarentegen wel aanzienlijk! Een gerenoveerde woning met een lager E-peil zal over het algemeen een lagere milieu-impact hebben over 60 jaar. Bestaande gebouwen isoleren is dus een absolute must om het energieverbruik voor verwarming en sanitair water te beperken!
Bewust materialen en toestellen combineren
Tot slot wijst het WTCB nog op het belang van de gekozen strategie. Je kan het E-peil namelijk op diverse manieren verlagen, maar de ene strategie heeft een verschillende milieu-impact dan de andere. Zo heeft de renovatie van een herenhuis bijvoorbeeld een kleinere impact als je het dak en de buitenmuren isoleert (gebouwschil) dan wanneer je alleen het dak isoleert en zonnepanelen plaatst. Het ambitieniveau (E60) is hetzelfde, de milieu-impact verschilt.
De TOTEM-tool helpt je om binnen het gewenste energieprestatieniveau de optimale materiaalkeuze te maken. Zo voldoe je niet alleen aan de EPB-regels, ook de milieu-impact van het gebouw wordt zo laag mogelijk gehouden!
Unilin Insulation
Aan de slag voor een renovatie met een kleine milieu-impact? Unilin Insulation adviseert je graag over kwalitatieve isolatieproducten om de volledige gebouwschil duurzaam te isoleren. Neem alvast een kijkje bij de verschillende isolatieproducten van het bedrijf voor hellende daken, platte daken en muren.