Renson heeft op Edubuild zijn Healthy School Concept voorgesteld. Het bedrijf hoopt met dit initiatief meer scholen te overtuigen om hun binnenklimaat te optimaliseren. Daarom reikt Renson enkele oplossingen aan voor een gezondere klaslucht met een aangename temperatuur. Het Healthy School Concept werd voorgesteld aan de hand van verschillende projecten.
Drie peilers in praktijk
Het Healthy School Concept is gebaseerd op drie peilers: basisventilatie, intensieve natuurlijke ventilatie en buitenzonwering. Renson stelde deze drie peilers voor aan de hand van enkele toepassingen in de praktijk.
Basisventilatie
In het Sint=Geertruidinstituut in Gent kozen architecten voor een continue toevoer van verse lucht met ventilatieroosters type AR75. De ontwerpers van het KATHO in Kortrijk combineerden ventilatie en zonwering met de Fixvent Mono AK. Met de Healthconnector is het bovendien ook mogelijk om de afvoer van vervuilde lucht te regelen, wat zorgt voor een lagere energiefactuur. Het syteem heeft ten slotte ook een minimum aan onderhoud nodig.
Natuurlijke ventilatie
Bij het ontwerp van Basisschool ’t Schakeltje in Dilsen-Stokkem kozen architect en bouwheer voor het principe van ventilative cooling of ‘natuurlijke, intensieve ventilatie’ door integratie van roosters in de raampartijen van de klassen. Hierbij koelen grote natuurlijke luchtstromen het gebouw en de binnenlucht ’s nachts of ‘s morgens af, zonder extra energieverbruik. Om oververhitting overdag te vermijden, werden de roosters hier gecombineerd met uitkragende zonwerende luifels boven de ramen.
Extra zonwering voor glasvezels
Zowel voor een basisschool in Wielsbeke als in de ‘Platanen’ in Ekeren verkozen de architecten een windvaste screen type Fixscreen om oververhitting door overmatig binnenvallend zonlicht te voorkomen. Voor de ramen van de studentenkamers van The Village in Leuven integreerde het architectenbureau dan weer Loggia-schuifpanelen, die de studenten moeten toelaten om op elk moment van de dag een aangename binnentemperatuur in de kamer te behouden. Dat bevordert een goede nachtrust en tegelijk blijft het licht toch steeds optimaal binnenvallen, wat een positief effect heeft op de leerprestaties.
Techniek
Praatjes vullen geen gaatjes. Daarom heeft Renson ook de technische details van de producten vrijgegeven:
Invisivent AK
Voor gebouwen langs een drukke weg of in een lawaaierige buurt biedt Renson de akoestische Invisivent AK, de akoestische upgrade van de Invisivent ventilatieroosters. Afhankelijk van het gewenste luchtdebiet en de geluidsdemping zijn 4 versies beschikbaar: de Basic en de High, de Ultra en de Extreme. De Basicversie combineert een debiet van 57,2 m³/h/m met een akoestische isolatie in open stand van 34 dB, terwijl de High-versie een luchtdoorlaat van 41,7 m³/h/m en een geluidsdemping in open stand van 39 dB moet garanderen. De Extreme-versie biedt een uitzonderlijke akoestische isolatie van 48 dB en een luchtdoorlaat van 9,9 m³/h/m. Nieuw is de Ultra-versie, die een debiet van 33 m³/h/m en een geluidsdemping van 43 dB garandeert. Met de speciale AKR33-module kan een eerder geïnstalleerde Invisivent in een akoestische versie met een geluidsdemping van 33 dB veranderd worden.
De akoestische Invisivent UT, tenslotte, is zelfregelend vanaf een luchtdruk van 10 Pa (2 Pa voor de andere versies). Dit betekent dat een hoger debiet kan worden bereikt in ruimtes met een hoge bezettingsgraad zoals klaslokalen, kantoren en congreszalen. Deze versie combineert een extreem luchtdebiet van 116,0 m³/h/m bij 10 Pa met een geluidsdemping van 39 dB.
Fixscreen Mono AK
Met de Fixscreen ontwikkelde RENSON de eerste verticale doekzonwering, die insecten buiten houdt en die echt windvast is in gesloten positie dankzij het geleidingssysteem met symmetrische rits. In de vernieuwde Fixscreen Mono AK zorgt het thermisch-akoestisch vulmateriaal tegelijk voor een verbeterde geluidsdemping en U-waarde. Nieuw is ook dat deze screen gekoppeld kan worden voor glaspartijen tot 18 m².
Fixvent Mono AK
De nieuwe Fixvent Mono AK verzorgt tegelijk de toevoer van gezonde en verse lucht, beperkt de warmtelast en houdt toch het lawaai buiten. Dit is een combinatie van een zelfregelend ventilatierooster en een windvast (in gesloten positie) zonweringdoek dat ook fungeert als een muggenraam. Het gebruik van akoestisch vulmateriaal verhoogt ook hier het akoestisch comfort. Deze Fixvent Mono AK garandeert een hoog debiet van 73 m³/h/m bij 2 Pa. Ook de akoestische waarde (40 dB) en de U-waarde (0,97 W/m².K) zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de bestaande Screenvent® Mistral AK.
Met deze oplossingen hoopt Renson scholen aan te sporen om hun binnenklimaat te verbeteren en de CO2-waarden te doen dalen in de klaslokalen. Het nieuwe assortiment is ten slotte ook uniform ontworpen, zodat de producten ook naast elkaar gebruikt kunnen worden.