Residentie Corda, sterke tijdloze en vernieuwende baksteenarchitectuur

De residentie ‘Corda’ met 15 appartementen en één kantoorruimte kreeg zijn naam niet zomaar. ‘Corda’ is een Duits motormerk gespecialiseerd in zijspancombinatie, een asymmetrisch geheel dat ook verwijst naar de architectuur van het gebouw. Er heerst een strakke balans tussen het laag gedeelte links en het middelhoog gedeelte rechts. ‘Corda’ is tegelijk een krachtig, helder en een uniek begrip die de tijdloze en toch vernieuwende architectuur benadrukt. Het bevindt zich ook op een beeldbepalende, heel visibele plek aan de Kempische poort van Hasselt. Het ontwerp is van Architectenvennootschap Beneens-Heynen bvba.

Residentie Corda heeft een hedendaagse, tijdloze architectuur, opgetrokken met duurzame materialen. De combinatie van laagbouw, middelhoogbouw en de schijnbaar willekeurige positionering van de raamopeningen en inpandige terrassen creëert een speelse en spannende, maar tegelijk gestructureerde gevelopbouw. De weldoordachte indeling van het grondplan, de uitgekiende inplanting, de variatie in gabarit (laagbouw - middelhoogbouw) alsook de vernieuwende en tijdloze, maar sobere en subtiele gevelopbouw resulteren in een beeldbepalend gebouw dat zich harmonieus integreert in de omgeving.

 

Gelaagdheid

De subtiele variatie in verwerking van de Hand-Made gevelsteen Nature7 Brick M van Vande Moortel, met een afwisseling per bouwlaag van type voegwerk (traditioneel en dunbedmortel) resulteert in een verrassende en vernieuwende gevelopbouw. Deze gelaagdheid wordt versterkt door de keuze om raam‐, en terrasopeningen 'verdiepingshoog' te maken.

“De oker getinte gevelsteen versterkt de natuurlijke uitstraling van een vernieuwende baksteenarchitectuur die we beoogden, dit in harmonie met het groene karakter van de aanpalende parkzone. Bovendien kwam met deze lichtere kleur het contrast tussen verschillende verwerkingsmethodes maximaal tot zijn recht”, vertelt architect Roel Beneens.

Het ecologische brick7 formaat van Nature7 Brick M was een belangrijke extra troef. De beperktere dikte van de spouwmuur resulteerde in gemiddeld bijna 1 m² extra nuttige oppervlakte, die ook essentieel was om de minimum woonoppervlakte te behalen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners