Residentie De Dams krijgt vorm op site voormalige meisjesschool

De eerste steen van Residentie De Dams is eind maart gelegd. Het project is gelegen tussen de Meir en de Lange Nieuwstraat, in de Antwerpse binnenstad. Op deze site was jarenlang één van de beste meisjesscholen van ’t stad gevestigd. Het vertrekpunt voor het ontwerp van bold architecten waren de historische gebouwen rond een centrale as en groene binnentuin. Hieraan werden logisch geschakelde nieuwe gebouwen toegevoegd. Patine Architecten staat in voor de restauratie van de beschermde delen. 

Geschiedenis

De ontwikkeling van de site begon in de late 15de eeuw. Door uitbreidingen en samenvoegingen tijdens de volgende eeuwen resulteerde dit in de 18de eeuw tot één van de bekendste Antwerpse stadspaleizen naar een ontwerp van Van Baurscheit. Van zijn hand zijn ook het paleis op de Meir en het Osterrieth huis. Naar verluidt heeft Napoleon ooit nog in het paleis gedanst.

De school ‘Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs’ nam de site in 1834 in gebruik. Later, tijdens WOII, werd het complex zwaar beschadigd. De wederopbouw in de jaren 50 was de aanleiding om de school verder uit te breiden en te vernieuwen. 

Tien jaar geleden vernam Jos Van Wellen zaliger dat de school uitkeek naar een nieuwe locatie. Hij raakte geboeid door de plek waar hij eigenlijk zelf ook graag had willen wonen. Er werden gesprekken gevoerd met de school en aanpalende eigenaars om uiteindelijk te komen tot een mooi projectgebied. De school zelf vond een nieuwe locatie aan de Frankrijklei.


Herontwikkeling en toekomst

Zoals bijna 200 jaar geleden zal er binnenkort opnieuw gewoond worden op deze site. Residentie De Dams zal bestaan uit 107 appartementen, diverse commerciële ruimtes, een stadsvilla en ruime ondergrondse parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsen. 

Na een grondige historische analyse van de site en de omgeving en in nauw overleg met de stadsdiensten en het agentschap Onroerend Erfgoed, werd bepaald welke waardevolle historische gebouwen zouden bewaard en gerestaureerd worden. Het gaat om ‘Hotel du Bois’ met het ‘Gaanderijgebouw’ verbouwd in 1739, en om de ‘Sint-Barbara Godshuisjes’ uit de 15de eeuw.


Ontwerp

Het vertrekpunt voor het ontwerp waren dus de historische gebouwen rond een centrale as en groene binnentuin. Hieraan werden logisch geschakelde nieuwe gebouwen toegevoegd. Elke gebouw kreeg zijn eigen detaillering en expressie, net zoals het vroeger was bij de schoolgebouwen en bij het stadspaleis. In plan en in volume werd gezocht naar goede aansluitingen en verankeringen met de historische omgeving. Voor elk gebouw is gekeken naar de juiste expressie, materialisatie en detaillering zonder het globale beeld uit het oog te verliezen.
Binnen twee jaar moet het project opgeleverd zijn.

 

bold architecten

Veelaert architecten en 8 office architects fuseerden begin 2019 tot één kantoor: bold architecten. De nieuwe naam werd zorgvuldig gekozen. Bold gaat in elk project, en op elk schaalniveau, op zoek naar het ‘bold idea’. Het “bold idea” is dé oplossing die steeds krachtig, elegant, doordacht én duurzaam is.

In Antwerpen zijn er een aantal grote bold-projecten in uitvoering: de herbestemming van het voormalige schoolcomplex van 'De Dames' tot 107 appartementen, de herbestemming van het postgebouw op de Groenplaats tot 31 appartementen en 6 commerciële ruimtes en de verbouwing en uitbreiding van de hoofdzetel van bank Delen op de Jan Van Rijswijcklaan. Ook de ontwerpstudio van bold is volop aan de slag. Er wordt gewerkt aan ontwerpen voor de herontwikkeling van de snoepjesfabriek Roodthooft in de Lange Leemstraat in Antwerpen, een verblijf voor tijgers en luipaarden in de Antwerpse zoo, 50 woningen in Eksterlaar, een hotel met 90 kamers...

De 25 medewerkers van bold werken van op twee locaties maar verhuizen in 2020 naar één nieuwe plek in Berchem.

Bron: bold architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners