Lommel staat bekend voor het winnen van zilverzand, waarvan het allerfijnste glas wordt gemaakt, puur en luxueus. Het zijn superlatieven die ook opgaan voor de woonbeleving die Residentie Silverzand te bieden heeft. De naam is dus geen toeval, net zoals de fraaie architectuur, de energetische performantie en de piekfijne afwerking. Het ontwerp is van de hand van D&A Architecten. Thermo Service ( technieken), Ingenieursbureau Pyramid (stabiliteit) en Steto (EPB, veiligheidscoördinatie en ventilatie) stonden in voor de nodige studies.
Residentie Silverzand is een nieuwbouwcomplex met 31 appartementen, zes penthouses en een ondergrondse parkeergarage met staanplaatsen, garages, bergingen en fietsstallingen. De wooneenheden zijn verspreid over vier blokken, die samen fungeren als een nieuwe ‘stadspoort’ op de hoek van de Koning Leopoldlaan en Koningin Astridlaan. Silverzand is een van de eerste gebouwen die deel uitmaakt van een nieuwe stadsontwikkeling, waarvoor een ambitieus masterplan is uitgewerkt.
Architecturaal spanningsveld
Het spanningsveld tussen het stedenbouwkundig kader van de toekomstige stadslaan en aansluiting bij de huidige morfologie van de omgeving vormde volgens D&A architecten de grootste uitdaging bij de realisatie van het ontwerp. Het resultaat is een combinatie van stedelijke architectuur met materiaalkeuzes die aansluiten bij de omgeving. Er is geopteerd voor een sobere, maar strakke afwerking: gevelsteen, beton, volkernplaten en glazen balustrades. Toch oogt Silverzand ook speels. Enerzijds door verspringingen in het volume, anderzijds door horizontale strekkenlagen in het metselwerk om meer geleding te krijgen en zo beter aan te sluiten bij de kleine korrel van de context. Een middelhoog volume in prefabbeton en aluminium plaatmateriaal doet dienst als kopgebouw. Ook energiezuinigheid was een belangrijk aandachtspunt, want het geheel is opgetrokken volgens de BEN-principes (isolerende aluminium raamprofielen, ventilatiesysteem D, performante vloerverwarming …). Samen met de doordachte ruimtelijke indeling en de prima geluidsisolatie – geen overbodige luxe gezien de drukke locatie – zorgt de energetische performantie voor een uitmuntend wooncomfort.
"We kozen voor een combinatie van stedelijke architectuur met materiaalkeuzes die aansluiten bij de omgeving"
Beperkte corona-impact
Het was DCA dat de realisatie van Residentie Silverzand in goede banen leidde. “Het is een gebouw met een traditionele structuur (snelbouwmetselwerk, predallen, welfsels boven de kelderverdieping …) en weinig bouwtechnische bijzonderheden, al was het plaatsen van de prefabbetonnen gevelbekleding en de prefabterrassen wel precisiewerk. Alle prefabterrassen bevinden zich aan de achterkant, dus we hebben ze over het gebouw getild met behulp van grote mobiele kranen”, legt werfleider Tom Moonen uit. “We waren net voor het bouwverlof klaar en kregen in de laatste rechte lijn dus te maken met strikte coronarichtlijnen. Gelukkig bleef de impact daarvan relatief beperkt. In tegenstelling tot veel andere aannemers hebben we gewoon doorgewerkt in maart en april, al hebben we natuurlijk wel onze ‘workflow’ aangepast om alles coronaveilig te laten verlopen (apart vervoer regelen, social distance waarborgen …). Bovendien hadden bepaalde onderaannemers, die elders geconfronteerd werden met stilgelegde werven, plots hun handen vrij om verder aan de slag te gaan op onze werf – in sommige gevallen zelfs met een extra ploeg of meer manschappen. Dat gold uiteraard niet voor iedereen, maar globaal genomen hebben we geen aanzienlijke vertragingen opgelopen. We prijzen ons gelukkig dat alles vlot verlopen is en dat het resultaat perfect aan de verwachtingen voldoet!”