Restauratie- en architectuuropdracht kasteel Schoonselhof in Hoboken

Het kasteel Schoonselhof, gelegen in Parkbegraafplaats Schoonselhof ten zuiden van Antwerpen, moet gerestaureerd, herbestemd en mogelijk uitgebreid worden. Deze mogelijke uitbreiding betreft de nieuwbouw van een polyvalente zaal. Het kasteel en het omliggende parklandschap zijn als monument beschermd en kennen een rijk verleden. De oudste nog bewaarde materiƫle getuigenissen dateren van de tweede helft van de 16de eeuw.
Het kasteel Schoonselhof, gelegen in Parkbegraafplaats Schoonselhof ten zuiden van Antwerpen, moet gerestaureerd, herbestemd en mogelijk uitgebreid worden. Deze mogelijke uitbreiding betreft de nieuwbouw van een polyvalente zaal. Het kasteel en het omliggende parklandschap zijn als monument beschermd en kennen een rijk verleden. De oudste nog bewaarde materiële getuigenissen dateren van de tweede helft van de 16de eeuw.



Foto: Geert Anselman


Toen werd het Schoonselhof, een ‘zeer costelycke huysinghe van plaisantie', opgetrokken in een traditioneel bak- en zandsteen stijl. In de 18de eeuw kreeg het gebouw een verfraaiing in rococostijl. Tussen 1809 en 1825 onderging het kasteel opnieuw een verbouwing tot een laat-classicistisch gebouw. In tegenstelling tot het exterieur zijn de oorspronkelijke afwerkingslagen van het interieur nog zeer goed bewaard. Na de restauratie zullen voornamelijk de representatieve zalen op de begane grond een publieksgerichte functie krijgen. Minimale bouwkundige ingrepen binnen het kasteel moeten in nauw overleg met Monumentenzorg van de Stad Antwerpen en de dienst Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid gebeuren. De stad Antwerpen is op zoek naar een architect met onder meer een ruime ervaring op vlak van restauratietechnieken. U kunt uw kandidatuur inzenden tot 27 maart 2013.

Meer info vindt u hier of bij vragen kunt u contact opnemen met Christel Tijms, tel +32 (0)3 338 27 70, gac_diensten@stad.antwerpen.be

Deel dit artikel:
Onze partners