In Gent is de restauratie van start gegaan van het beschermde Materniteitsgebouw op de Bijlokesite. De werken aan de Materniteit maken deel uit van het masterplan voor de Bijloke. De gevel en het interieur van het gebouw worden gerestaureerd, de technieken worden vernieuwd en er komen nieuwe kantoor- en vergaderruimtes. Het ontwerp is van de hand van TM Callebaut Architecten en Studiobont Architecten. De werken zullen duren tot het najaar van 2025.
Het beschermde Materniteitsgebouw op de Bijlokesite in Gent is een unieke plek in het hart van de stad. Dit 19e-eeuwse gebouw, ontworpen door de architecten Charles Van Huffel en Adolphe Pauli, heeft een rijke geschiedenis als voormalige vroedvrouwenschool en kraamkliniek. Vele Gentenaars hebben hier het eerste levenslicht gezien.
Tegenwoordig biedt het Materniteitsgebouw onderdak aan LOD Muziektheater, het theatergezelschap Ontroerend Goed en het dansgezelschap laGeste, die samen met de andere vijftien organisaties op de Bijlokesite een niet te onderschatten bijdrage leveren aan de cultureel-artistieke uitstraling van de stad Gent. Helaas verkeert het gebouw in slechte staat, waardoor een grondige renovatie zich opdringt.
In 2022 werd TM Callebaut Architecten & Studiobont Architecten aangesteld als ontwerper voor de restauratie- en herinrichtingswerken. Het basisconcept streeft naar een nieuwe toekomst voor het oude Materniteitsgebouw als een uitnodigende plek voor cultuur, productie en uitwisseling. Een open huis dat inspireert en stimuleert, als een perfecte uitvalsbasis voor de culturele spelers die er hun thuis vinden.
Vanuit deze ambitie worden de gevels, het dak en het buitenschrijnwerk zorgvuldig gerestaureerd. Een later toegevoegd bijgebouw maakt plaats voor een beglaasd volume dat het nieuwe gezicht zal vormen van het gedeelde gelijkvloers. Dit nieuwe paviljoen omvat de bar en de keuken, en staat in directe relatie met de binnentuin en het productioneel foyer.
De zolder krijgt een nieuwe bestemming als kantoor- en vergaderruimtes, en wordt via een draaitrap met de rest van het gebouw verbonden. Alle technieken worden gemoderniseerd en afgestemd op gedeeld gebruik. En tot slot krijgt de site ook nog een kunstwerk. Om te bepalen wat dat zal worden, is intussen een traject opgestart.
De uitvoering van het project is in handen van Denys NV en wordt gefinancierd met subsidies van het Fonds voor Culturele Infrastructuur en het Agentschap Onroerend Erfgoed. De verwachte voltooiing van de werkzaamheden staat gepland voor december 2025.