In het bestaande kliniekgebouw van Gentbrugge is projectontwikkelaar Revive gestart met de bouw van WATT The Health. Naar een ontwerp van het Gentse KRAS architecten en het Brusselse Notabikeshop wordt het bovenste deel van het ziekenhuisgebouw ingericht als een business- en evenementencentrum voor HealthTech, MedTech en SportTech bedrijven. De klinieksite zelf wordt omgevormd tot een hotspot voor de Gentbrugse buurt: de parking gaat ondergronds en de huidige betonnen parkeerruimte wordt vervangen door een groen park van 6500m2.
WATT The Health omvat de renovatie en herbestemming van een deel van het bestaande kliniekgebouw op de Klinieksite in Gentbrugge. Het project kadert in een toekomstige en ruimere herontwikkeling van de voormalige Sint-Jozefsite, met aanleg van een nieuw publiek park, eengezinswoningen, een sportmedisch centrum en een meergezinswoning.
Een deel van het bestaande kliniekgebouw, met name de verdiepingen 3 tot en met 6 worden herbestemd tot een ondernemershub voor bedrijven die met slimme technologie de bestaande kliniek kunnen ondersteunen, zogenaamde HealthTech bedrijven. Hierbij wordt gedacht aan IT-bedrijven die medische software ontwikkelen, bedrijven die zich toespitsen op scanapparatuur, 3D-printing, robottechnologie, enzovoort. Daarnaast wordt een deel van het gelijkvloers verbouwd en herbestemd tot een kleine koffiebar, die een centrale ontmoetingsplek kan worden voor de buurt, de werknemers op de site en de patiënten van de kliniek.
Nieuwe gevel
De nieuwe gevel respecteert en versterkt het modulaire raster van de bestaande structuur, maar geeft deze gevel ook een nieuwe, hedendaagse uitstraling. Waar de bestaande gevel door zijn horizontaliteit de schaalbreuk met de omgeving nog versterkt, krijgt de nieuwe gevel een uitgesproken verticale geleding, die beter integreert in de omgeving.
Het schrijnwerk wordt voorzien in aluminium met een witgroene tint, die aansluit bij de reeds aanwezige matte beglazing met groene tint. De voorziene horizontale en verticale vinnen in aluminium versterken de grafiek en de modulaire opzet van de gevel. Tussen de verticale vinnen worden geprofileerde keramische tegels aangebracht, eveneens in een witgroene tint.
Terrastoren
Ter hoogte van de onderdoorgang wordt aan de achtergevel een nieuwe terrastoren voorzien, die naar vormgeving refereert naar de bestaande trapkernen. De terrasstructuur is opgevat als een structuur van ronde betonnen kolommen en in de hoeken afgeronde vloerplaten.
Het ziekenhuis werd op de gelijkvloers en eerste verdieping reeds zeven jaar geleden gerenoveerd en is momenteel in gebruik. Ook tijdens de renovatiewerken blijft dat deel van het gebouw in gebruik, terwijl bovenliggende gevels, dakranden, maar ook dakdichtingen etc. worden aangepakt. De werken zullen in totaal 15 maanden duren. Tegen 2025 kunnen de eerste ondernemingen in het vernieuwde kliniekgebouw hun intrek nemen.