Reylof in Gent: een blik op een uniek binnenstedelijk project met eerste BREAAM-gecertificeerd hotel van Europa

Onlangs werd in het hart van het Gentse stadscentrum het prestigieuze Reylof-project van Bontinck Architecture & Engineering opgeleverd. Op de uniek gelegen 7.700 m² grote site bevinden zich zes bouwblokken die plaats bieden aan een luxueus BREAAM-gecertificeerd viersterrenhotel met allerlei faciliteiten en 57 meergezinswoningen met een ondergrondse parking en een privaat binnengebied. Het geheel is opgebouwd rond een fraai gerenoveerd achttiende-eeuws pand met historische gevels.

Onlangs werd in het hart van het Gentse stadscentrum het prestigieuze Reylof-project opgeleverd. Op de uniek gelegen 7.700 m² grote site bevinden zich zes bouwblokken die plaats bieden aan een luxueus BREAAM-gecertificeerd viersterrenhotel met allerlei faciliteiten en 57 meergezinswoningen met een ondergrondse parking en een privaat binnengebied. Het geheel is opgebouwd rond een fraai gerenoveerd achttiende-eeuws pand met historische gevels. Het ontwerp voor dit ambitieuze stadsinbreidingsproject, dat al een Belgian Innovation Award won voor de ingenieuze micro-warmtekrachtkoppeling met warmteopslag in paraffine in de kelder van het hotel, is van de hand van het Gentse Bontinck Architecture & Engineering.



Het Reylof-project is opgebouwd rond rond een fraai gerenoveerd achttiende-eeuws pand met een historische gevel.
 


Historisch pand


De realisatie van een groot binnenstedelijk project heeft altijd wat voeten in de aarde. Aangezien het voor Bontinck Architecture & Engineering zowel nieuwbouw als renovatie van een beschermd monument betrof, was het in het geval van het prestigieuze Reylof-project zeker niet anders. De bal ging aan het rollen toen de Christelijke Mutualiteit, die er tot 2002 haar polikliniek vestigde, in 2006 besloot om de Reylof-site te verkopen. Bouwheer Van de Walle Bouwgroep en vastggoeddochter Ginvest zagen hun kans schoon om de prachtige ingesloten site om te vormen tot een multifunctioneel wooncomplex.

De Reylof-site is opgebouwd rond een historisch pand aan de Hoogstraat. Het werd in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de Gentse poëet en dramaturg Olivier de Reylof. Het gebouw is opgetrokken in ontpleisterde zandstenen en bezit een fraai interieur in empirestijl. Het werd al verschillende malen gerestaureerd en gerenoveerd, voor het laatst in de jaren 90. Bontinck Architecture & Engineering kreeg de taak om het pand te verbouwen en uit te breiden tot een luxueus hotel met verschillende faciliteiten. Bovendien moest het op de omliggende site 57 meergezinswoningen, een ondergrondse parking en een privaat binnengebied te realiseren. Het Reylof-project omvatte dus zowel een nieuwbouw- als een restauratiegedeelte.



Ook de achtergevel van het Grand Hotel Sandton Reylof is prachtig. Het hotel heeft bovendien een unieke binnentuin.

 


Focus op woon- en verblijfsbeleving

Bontinck Architecture & Engineering vormde het historische pand aan de Hoogstraat om tot een luxueus viersterrenhotel met maar liefst 155 kamers. Het Grand Hotel Sandton Reylof, dat in april officieel zijn deuren opende, biedt zijn gasten heel wat luxe. Behalve de historisch omkaderde ontvangstbalie, de authentieke slingertrap en het gerestaureerde salon, beschikt het over een hele resem faciliteiten die het verblijf van de bezoekers zowel aangenaam als functioneel kunnen maken: een restaurant, een cocktailbar, vergaderzalen, een presidentiële suite, een poolhouse met een relaxruimte en een wellnesscenter met een aanpalende fitness. Het poolhouse en het wellnesscenter bevinden zich in het gerestaureerde koetshuis achter het hotel. Tussen het koetshuis en het hotel staat een beschermde oude paardenkastanjeboom.

De woonentiteiten bevinden zich eveneens achter het hotel en liggen ingesloten tussen de Peperstraat, de Komijnstraat en Blindeken. De meergezinswoningen zijn ondergebracht in drie individuele volumes met een verschillende bouwhoogte. Ze hebben een gevelbekleding in natuursteen en diverse inpandige terrassen aan de straatzijde. Deze 'terrasarchitectuur' van betonnen terrassen en lijnelementen van 18 meter diep wordt benadrukt door strategisch ingeplante schuifpanelen in beige textiel. De strengheid van de massieve volumes wordt op die manier gecompenseerd. Dit zorgt ervoor dat de gevel een dynamisch, binnenstedelijk karakter krijgt. 

Het creëren van een unieke woon- en verblijfsbeleving was vanaf dag één een belangrijk aandachtspunt voor Bontinck Architecture & Engineering. De bewoners en bezoekers kijken via hun extraverte leefruimtes met grote terrassen uit op een groen, privaat binnengebied. Hiervan zijn er twee: één voor het hotel en één te midden van de drie achterliggende woonblokken. Rust, privacy en sociaal contact gaan op deze manier hand in hand.



Ook de achterkant van de Reylof-site werd grondig opgewaardeerd. Sinds kort bevinden er zich drie woonblokken, die samen plaats bieden aan 57 meergezinswoningen.

 


Uniek energetisch concept
Het Reylof-project blinkt niet enkel uit op architecturaal, maar ook op energetisch vlak. Het Grand Hotel Sandton Reylof is immers het eerste hotel in Europa dat in het bezit is van een BREAAM-certificaat, een unieke primeur voor Bontinck Architecture & Engineering en bouwheer en aannemer Van de Walle Bouwgroep. Het BREAAM-label is het belangrijkste en meest gebruikte internationale duurzaamheidskenmerk voor gebouwen. Het geeft aan dat de ecologische voetafdruk van een gebouw gedurende zijn volledige levenscyclus (bouw-exploitatie-sloop) beperkt is. Zo worden niet enkel de energieprestaties in rekening gebracht, maar ook onder andere de impact van een gebouw op de lokale fauna en flora, het comfort van bezoekers en omwonenden en de bereikbaarheid van het gebouw via het openbaar vervoer.

Het Grand Hotel Sandton Reylof voldoet aan de strenge BREAAM-normen door het strak georganiseerde bouwproces en de  innovatieve micro-warmtekrachtkoppeling die Van de Walle Bouwgroep, installateur De Jaeger en adviseur Watts-ON in de kelder plaatsten. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is een installatie die elektriciteit opwekt en die de daarbij geproduceerde warmte eveneens functioneel inzet. De micro-WKK in de kelder voorziet het hotel van stroom en warm water. Waar de opgewekte warmte bij 'klassieke' warmtekrachtkoppelingen opgeslagen wordt in water, gebeurt dit bij de micro-warmtekrachtkoppeling van het Grand Hotel Sandton Reylof echter in paraffine (kaarsvet). Dit is erg voordelig omdat de warmteopslagcapaciteit van paraffine vier keer hoger ligt dan die van water. De installatie neemt dus ook heel wat minder plaats in beslag. Voor deze nieuwe ontwikkeling kregen Van de Walle Bouwgroep en installateur De Jaeger de Innovation Award 2012. 




Bij een luxueus hotel horen uiteraard luxueus ingerichte kamers.



    

Zowel het interieur van het hotel als het aanpalende koetshuis werden prachtig gerestaureerd en gerenoveerd.



 
Het voormalige koetshuis werd omgebouwd tot een een poolhouse met een relaxruimte en een wellnesscenter met een aanpalende fitness. Tussen het hotel en het koetshuis staat een beschermde paardenkastanjeboom.
 

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners