Richard Rogers bekroond met AIA Gold Medal 2019

De Britse architect Richard Rogers, bekend van onder meer het Centre Pompidou in Parijs en het Three World Trade Center in New York, is bekroond met de AIA Gold Medal 2019. Deze bekroning van het American Institute of Architects wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding voor architecten in de VS. Rogers treedt hiermee in de voetsporen van illustere winnaars zoals Frank Lloyd Wright, Le Corbusier en Moshe Safdie.

De wereldberoemde architect en oprichter van het bureau Rogers Stirk Harbour + Partners wordt geprezen omwille van zijn “invloed op de gebouwde omgeving die de verantwoordelijkheden van de architect ten opzichte van de maatschappij heeft geherdefinieerd.”

Richard Rogers wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en markante architecten van zijn generatie. Rogers maakte naam in de jaren 70 en 80 met gebouwen zoals het Centre Pompidou in Parijs het hoofdkwartier van Lloyd’s Bank in Londen. Tot op vandaag speelt zijn werk met gelijkaardige motieven, gebruikmakend van felle kleuren en structurele elementen die een herkenbare stijl creëren, die toch aanpasbaar is.


Team 4

Rogers is geboren in Firenze maar zijn familie verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk tijdens WOII, toen Rogers nog een kind was. Na een opleiding aan de Architectural Association in Londen, studeerde Rogers aan de gerenommeerde Yale University in de VS, waar hij Norman Foster ontmoette. Na hun studies richtten de twee Britse Architecten samen met Su Brumwell en Wendy Cheeseman Team 4 op in 1963. Hoewel Team 4 slechts vier jaar bestond, zou hun samenwerking een cruciale fase blijken in de Britse architectuur, aangezien zowel Rogers als Foster uitgroeiden tot de leidende namen van de Britse High-Tech scène.  


Politieke carrière

In de jaren 90 raakte Rogers betrokken bij de Britse politiek, waar hij in het House of Lords zetelde voor de partij Labour. Dit leidde tot een uitnodiging van de regering tot de oprichting van een Urban Task Force, die in 1989 een tot een onderzoek leidde naar de oorzaken van stedelijk verval en een visie ontwikkelde voor de toekomst van de Britse steden, beschreven in de paper “Towards an urban Renaissance”. Gedurende acht jaar was Rogers ook de hoofdadviseur inzake architectuur en stadsontwikkeling voor de burgemeester van Londen.


Internationale prijzen

Ook meer recent is Rogers bejubelde gebouwen blijven ontwerpen, wat hem ook de RIBA Royal Gold Medal in 1985, the Pritzker Architecture Prize in 2007, en de Stirling Prize in 2006 and 2009 opleverde. 

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners