Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke ontwerpen nieuw VRT-gebouw

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Het nieuwe omroepgebouw wil ook een cultureel- en ontmoetingscentrum worden. De werken zullen starten in de loop van 2018. 

De Raad van Bestuur en de directie van de VRT kozen in 2013 voor het realiseren van een nieuwbouwproject in Brussel. Daarbij viel de keuze uiteindelijk op de huidige Reyerssite. De VRT en het ontwerpteam bespreken de komende maanden het gekozen ontwerp om te komen tot de definitieve bouwplannen.

 

Architectuurwedstrijd

Niet minder dan 66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerpvoorstel te maken voor de nieuwbouw van de VRT:

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • Tijdelijke Vereniging OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • Tijdelijke Vereniging architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

Uit deze vijf kandidaten werd het geselecteerde ontwerpteam gekozen: Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem architecten - Dierendonckblancke architecten - Arup UK - VK group. "Omdat zij vernieuwende concepten durven voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen," klinkt het bij de jury. 

 

Cultureel- en ontmoetingscentrum

Zowel buiten als binnen zijn kwaliteitsvolle publieke plekken voorzien. Maar ook de flexibiliteit en de modulariteit van de werkplekken in de nieuwbouw zijn optimaal. Ook met duurzaamheid heeft het ontwerpteam goed rekening gehouden. Het team noemt dit zelf: 'Living building': een gebouw waar gebruikers zelf een ruimte opzoeken die bij hen past voor het werk dat ze uitvoeren.

Daarnaast wil het project mee een nieuw stuk stad maken aan de Reyerslaan. Het richt zich op alle elementen van haar omgeving. Het ontwerp is genereus naar de stad en intiem voor de VRT. Volgens de jury, bood dit project ook de beste oplossing voor de infrastructurele ontsluiting voor de hele buurt.

“In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat eigenlijk als een ‘cultureel- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘centrum’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort. Daarrond is er een theater, een parktheater en openbaar groen. Zo is het project geslaagd in de opzet om zo veel mogelijk publiek aan te trekken," vindt de jury. 

 

Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group

Paul Robbrecht & Hilde Daem hebben sinds 1975 hun architectenpraktijk in Gent. Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke projecten ontworpen zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal en het centrumplein in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel.

Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 ook in Gent gevestigd en opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Dierendonckblancke architecten ontwierpen o.a. culturele centra (in Avelgem en Beselare).

Het voorgestelde kernteam bestaat verder uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek).

Daarnaast wordt het team aangevuld met:

  • Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur
  • Muller Van Severen voor de inrichting
  • Grontmij voor de kostenbeheersing
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners