Rockfon Mono Acoustic: oplossing voor nagalm in moderne woningen

Moderne woningen kampen vaak met een slechte akoestiek omwille van de grote glaspartijen en het gebruik van industriële materialen. Bewoners proberen de nagalm te beperken door hun interieur aan te passen met gordijnen, extra meubelen of een tapijt, maar dit heeft vaak niet het gewenste resultaat. Rockfon® Mono® Acoustic, de naadloze egaal witte plafondoplossing van Rockfon zorgt voor een geluidsabsorptie waardoor deze interieuraanpassingen niet nodig zijn. Naast de akoestische meerwaarde heeft dit plafondsysteem ook een bijzondere esthetische uitstraling en is daarom eveneens zeer geschikt voor particuliere nieuwbouw en renovatieprojecten.

Rockfon Mono Acoustic onderscheidt zich volgens architect Wim François van ORG Permanent Modernity uit Brussel doordat het nauw aansluit bij de hedendaagse architecturale stijl: “Moderne woningen kenmerken zich door grote ramen, gebruik van beton en staal en veel open ruimte” legt hij uit. “Het gevolg van dat alles zijn matige of zelfs ronduit slechte geluidsprestaties”.

Over het algemeen is er een groeiende aandacht voor akoestiek in de woningbouw, en dat is volgens François een goede zaak: “Op voorhand goed nadenken over de akoestische eigenschappen van de woonst is heel belangrijk. In de beginfase van een bouwproject kan er nog geanticipeerd worden zonder het interieurplan aan te tasten, nadien is dat vaak moeilijker”, aldus François.

 

Akoestiek én esthetiek

Recent adviseerde Wim François Rockfon Mono Acoustic voor een moderne nieuwbouw in Waasmont. De woning is vrij atypisch opgebouwd en de achterzijde van het huis, waar de belangrijkste leefruimtes zijn, bestaat volledig uit glas.

“Na een studie van een geluidsingenieur waren we overtuigd dat we een manier moesten vinden om slechte akoestiek te voorkomen. De wanden en vloer zijn van beton, en die bedekken met tapijt of schilderijen was  geen optie. Er moest sowieso een laag plafond met spots komen, dus bleek Rockfon Mono Acoustic de perfecte oplossing. Qua esthetiek sluit het ook perfect aan bij de gebruikte materialen. Twee vliegen in een klap”, legt François uit.

 

Afwerking

Naast de akoestische meerwaarde, speelden vooral de fijne afwerkmogelijkheden een rol bij de keuze van de architect: “De wanden in de woonkamer zijn uitgevoerd in zichtbeton, met afdruk van houten planken die elk een andere lengte hebben waardoor ze een reliëf creëren. De aansluiting van het plafond kon dus niet op een vlakke muur, waardoor een heel gedetailleerde afwerking nodig was. De fijne pleister van Rockfon Mono Acoustic heeft dat mogelijk gemaakt en het eindresultaat is subliem. Andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld spuitpleister, zijn vaak eerder grof van structuur en zouden niet gewerkt hebben voor deze woning”, aldus nog Wim François.

 

Vloeiend geheel

Peter Tulkens, eigenaar van de woning in Waasmont, deelt het enthousiasme van de architect over Rockfon Mono Acoustic: “Het plafond is niet egaal, maar de look and feel is wat ruwer. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een klassiek wit geverfd plafond, creëert Rockfon Mono Acoustic een warmer effect in onze belangrijkste leefruimtes, terwijl het toch fel wit is”.

Ook over de plaatsing is Tulkens meer dan tevreden. “De uitvoering is feilloos gebeurd, terwijl dat echt geen evidentie was. Centraal in de woning is een vide, die vertrekt in het plafond van de woonkamer. Ook in de keuken zit een lichtbalk in het plafond. Alles loopt echter vloeiend door en klopt tot in de kleinste details”, vertelt hij.

 

Hoge uitvoeringseisen

Zowel architect Wim François als bouwheer Peter Tulken zijn enthousiast over het enorme vakmanschap van de installateurs. De combinatie van een strak uiterlijk met uitmuntende geluidsabsorptie stelt immers hoge eisen aan de plaatsing van Rockfon Mono Acoustic. Alles staat of valt met een goede uitvoering, die uitsluitend gebeurt door een select aantal bedrijven dat specifiek mensen hiervoor opleidt. Eén van die bedrijven is het in Lummen gevestigde Calu.

Geaccrediteerd Rockfon installateur Raf Bervoets legt uit: “Eerst bevestigen we de metalen structuur. Daartegen schroeven we de Rockfon Mono Acoustic panelen, waarvan we de naden perfect afwerken. Ten slotte volgt een heel fijne akoestische bespuiting in drie lagen”. En verder, “Het is een zeer delicaat en detaillistisch werk, maar je krijgt er heel wat voor terug”.

De prijs van Rockfon Mono Acoustic ligt hoger dan bij andere plafonds, onder andere door het arbeidsintensieve werk dat bij de plaatsing komt kijken. Voor Raf Bervoets is het die extra investering meer dan waard. “Elke eigenaar wil van zijn bouwproject in de eerste plaats een huis, maar vooral een thuis maken. De unieke eigenschappen van Rockfon Mono Acoustic maken dat mogelijk”, besluit hij.

Bron: Rockfon
Deel dit artikel:
Onze partners