Rockpanel-jasje voor Gezondheidscentrum Overdinkel

In het Nederlandse Overdinkel opende op vrijdag 8 april 2022 het Gezondheidscentrum Overdinkel zijn deuren. Het resultaat van een geslaagde restauratie van twee monumentale panden van eigenaar Marco Bergsma. Tijdens zijn zoektocht naar een gepaste gevelbekleding kwam hij in contact met Raab Karcher, leverancier van bouwmaterialen. Samen kozen ze voor gevelpanelen van Rockpanel. In totaal werd 375 m2 van het nieuwbouwgedeelte omhuld met Rockpanel Metals in de kleur Bronze.

Sinds 1909 sieren de Pastorie en de Kerk van de Protestantse Gemeenschap de gemeente Overdinkel en staan ze op de lijst van gemeentelijke monumenten in Losser. Op deze lijst worden rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in kaart gebracht en verzameld. De gebouwen hebben een cultuurhistorische waarde waardoor er een vergunning nodig is bij restauratie van deze monumenten.

In 2019 kreeg Marco Bergsma, eigenaar van Hoveniersbedrijf Bergsma, de kans om de twee panden aan te kopen. Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Zo kocht hij de Zoekeschool uit 1904 op en transformeerde hij het gebouw tot het huidige kantoor van zijn hoveniersbedrijf.

Gezondheidscentrum Overdinkel

Bergsma ging op zoek naar de ideale bestemming voor het restauratieproject, liefst met een meerwaarde voor de gemeenschap van Overdinkel. Hij besloot om een multifunctioneel gezondheidscentrum te realiseren waar er plaats is voor een huisartsenpraktijk en meerdere zorginstellingen zoals een psycholoog en een fysiotherapeut. Door hun gemeenschappelijk onderkomen kunnen deze zorginstellingen in het belang van hun patiënten elkaar ondersteunen.

De bestaande toestand werd uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte van ongeveer 600m2 aan de achterkant van de monumentale gebouwen. Tijdens de eerste fase restaureerde de aannemer de Pastorie. Daarna was het de beurt aan de achterzijde van de kerk. Vervolgens startten de werken aan de nieuwbouw. Om de gevel van de nieuwbouw te laten matchen met die van de huidige erfgoedpanden ging Bergsma op zoek naar het ideale product. Hij nam contact op met verschillende instanties om visies te bespreken en eventuele voorstellen te evalueren.

Bronzen materiaalkleur

Bergsma besloot in zee te gaan met bouwmaterialenleverancier Raab Karcher. De verdeler ging op zoek naar het ideale product en koos voor Rockpanel Metals gevelbekleding. Binnen dit assortiment ging hij op zoek naar panelen in de kleur brons, aangezien Bergsma Hoveniers dit ook vaak toepast in tuinontwerpen. Uiteindelijk viel de keuze op de kleur ‘Advanced Bronze’. “De materiaalkleur leunde perfect aan bij het palet van de andere materialen en de bestaande toestand. Daarnaast ademt het materiaal, waardoor het perfect toepasbaar is op buitengevels”, zegt Martin Elferink, commercieel medewerker bij Raab Karcher.

Rockpanel Metals

De volledige buitengevel van het nieuwbouwgedeelte werd bekleed met Rockpanel Metals in de kleur Advanced Bronze, goed voor een oppervlakte van 375 m2. De gevelpanelen, met een dikte van acht millimeter, werden op de werf verzaagd en vervolgens door middel van nagels bevestigd.

De Rockpanel-panelen worden gemaakt uit geperst rotswol van basalt, een vulkanisch gesteente uit de natuur. Hierdoor combineren ze de voordelen van steen met het bewerkingsgemak van hout. Ze zijn duurzaam en volledig weer-, temperatuur- en uv-bestendig. Dankzij zijn lange levensduur heeft het product na plaatsing weinig tot geen onderhoud nodig. Ze zijn van nature brandveilig en hebben een licht gewicht. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te vervoeren, te zagen en te installeren.

Deel dit artikel:
Onze partners