Sinds designer Roel Vandebeek in samenwerking met Steenfabrieken Nelissen de succesvolle Dubio-baksteen ontwierp, is hij als het ware kind aan huis bij Nelissen. Niet verwonderlijk dus dat hij deelneemt aan het panelgesprek rond kleur en design tijdens het architectenevent Architectuur van de Toekomst. Bij wijze van vooruitblik peilden we al eens naar zijn visie rond kleur en design in een tijd waarin esthetiek steeds meer plaats moet ruimen voor duurzaamheid.
Het panelgesprek kadert in het event dat Nelissen op 17 november organiseert voor architecten. Keynote speaker is Carlos Moreno, bedenker van het 15 minute city-concept. Nadien is het de beurt aan kleurconsulente Hilde Franq, Jo Berben (a2o), Elizabeth Iglesias (ILB) en Roel voor een panelgesprek rond trends in kleur en design in de hedendaagse (baksteen)architectuur.
We vroeger Roel of er door de sterk gestegen aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, circulariteit,…. nog voldoende aandacht voor kleuren, formaten en design? Of is dit eigenlijk niet meer zo relevant geworden?
“Ik ben geen architect, maar ik kan deze vraag wel bekijken vanuit mijn beroep als productdesigner”, vertelt Roel. “Het is inderdaad zo dat de laatste jaren de aandacht voor duurzaamheid, ecologie enz. enorm is toegenomen op alle vlakken. Als designbureau wordt er vanuit gegaan dat je in je nieuwe ontwerpen hiermee voldoende rekening houdt. Ecologische materialen, recyclen, duurzame oplossingen, … Maar voor mij is het ontwerpen van tijdloze, kwalitatieve producten even belangrijk. Zo kunnen ze meerdere generaties mee gaan.”
Precycling
Wat die duurzaamheid betreft, heeft Roel momenteel een interessant project lopen met het Deens meubelbedrijf Woud. “Woud heeft me gevraagd om op een nieuwe manier naar duurzaamheid te kijken. Voor hun heb ik de HIDN collectie ontworpen, die is ontstaan vanuit het begrip PRECYCLING. Dat wil zeggen dat je tijdens het productieproces opportuniteiten en verborgen (HIDN) mogelijkheden opzoekt in materialen, handelingen en processen. Door vanaf de ontwerpfase hier rekening mee te houden optimaliseer je al in de beginfase van je productie. We spreken van de ‘reveiling design language’ waar een ontwerper mee aan de slag kan en waardoor er ook unieke ontwerpen ontstaan.”
Momenteel loopt er bij Woud ook een wedstrijd rond deze nieuwe vormentaal: https://wouddesign.com/pages/hidn-design-competition.
Baksteen als decorelement
Als bedenker van de Dubio polsen we ook naar zijn visie op de baksteenarchitectuur. Volgens Roel wordt de baksteen meer en meer als decor gebruikt voor binnen en buiten. “Steenstrips vormen daar een mooi voorbeeld van. Met het ontwerp van de Dubio heb ik hier ook op trachten in te spelen door de (interieur)architect meer vrijheid te geven in het zelf ontwerpen van patronen. Ik denk dat Nelissen een heel goed voorbeeld is van een bedrijf dat met een basic product heel creatief kan omgaan door middel van innovatie en duurzaamheid. Maar toch denk ik dat er nog nieuwe mogelijkheden/uitdagingen zijn. Soms kan een specifiek ontwerp van een gebouw hier ook om vragen. Dit is een ideale manier om een nieuwe toepassing/innovatie te testen en te presenteren.”
Kleur kiezen in de architectuur blijft een moeilijk gegeven in de architectuur. Uitgesproken kleurenkeuze houden het risico in dat snel uitgekeken raakt op het gebouw en dat hierdoor het tijdloze karakter in het gedrang komt.
“Dat blijft inderdaad een moeilijk gegeven. Het is ook heel persoonlijk en hangt nauw samen met het ontwerp. Toen ik een tijd geleden de Dubio heb ontworpen bleef daar voor mij steevast de archetypische kleur rood aan vasthangen. Maar je kan ook vlakken uitlichten binnen éénzelfde kleur door het combineren van verschillende type bakstenen. De Dubio wordt om die reden vaak gebruikt, door zijn lijnenspel kan je accenten aan een gebouw toevoegen.”
Event Nelissen - 17 november
Architecten kunnen zich nog steeds gratis inschrijven voor het event bij Nelissen via de website https://nelissenbrixperience.be/