Kantoren op een snelle en tegelijk duurzame manier verticaal kunnen indelen én opnieuw indelen, dat was de uitdaging bij de ontwikkeling van Space-R. Het resultaat is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. Productdesigner Roel Vandebeek, Depot en fabrikant AVC Gemino bundelden de krachten voor Space-R. Een geslaagde samenwerking, getuige daarvan het Henry van de Velde-Label en de Red Dot Design Award 2021.
Het innovatieve Space-R komt uit de stal van het multidisciplinaire bureau Depot dat zich bezig houdt met architectuur, interieur, grafisch ontwerp, productdesign en zoveel meer. Productdesigner Roel Vandebeek is er actief binnen de tak productdesign en wordt dagelijks getriggerd door vraagstukken van zijn collega-architecten en -interieurarchitecten. Hij gaat vervolgens op zoek naar een gepast antwoord. Space-R is het resultaat van een kruisbestuiving binnen Depot waar verschillende creatieve disciplines slim en efficiënt met elkaar in verbinding staan, fabrikant AVC Gemino neemt de ontwikkeling en productie voor zijn rekening.
Het is een systeem dat meegroeit met het gebouw en de architect een langetermijnoplossing biedt die helemaal in het circulair denken past en voor een grote vereenvoudiging zorgt van productie-, logistieke en plaatsingsprocessen.
De wand sluit naadloos aan op alle types plafonds en kan daardoor vroeger in het bouwproces geplaatst worden. Dat zorgt voor een aanzienlijke tijdswinst tegenover het conventionele bouwproces van opmeten, bestellen en poederlakken.
Het basisprofiel van de Space-R is bovendien onzichtbaar na afwerking en hoeft dus niet per se de kleur van de afwerking te hebben. Het is vanuit de voorraad bij de verdeler meteen inzetbaar op de werf. Reststukken zijn er evenmin: de volledige lengtes kunnen worden opgebruikt. Alle onderdelen zijn nadien ook herbruikbaar.
Ontwerpvrijheid
Met Space-R beschik je over een circulair systeem zonder in te boeten op het design of vast te zitten aan bepaalde materialen, maten of kleuren. Je kan ruimtes flexibel indelen, ofwel zonder zichtbare profielen in het plafond, ofwel met een zichtbaar profiel met schaduwvoeg of strakke plint of fries.
Space-R laat ook toe om in één wand verschillende invullingen en materialen te combineren (zoals hout, glas, metaal of whiteboard), in vier verschillende spoorbreedtes. Space-R is dus zowel modulair als aanpasbaar op maat van het project.
Door verschillende afwerkingsprofielen toe te voegen (add-ons) kan de architect niet alleen personaliseren in kleur maar ook elementen zoals (veiligheids)verlichting, signalisatie of vloerbedekking integreren of zelfs, projectgebonden, een unieke add-on ontwikkelen. De Space-R blijft daarbij excellente akoestische waarden halen (52 db in de Space-R 100).
Designer Roel Vandebeek: “De slanke profielen worden één met de architectuur van het gebouw. Die ‘less is more’-filosofie wordt op alle niveaus doorgetrokken, ook bij de functionele add-ons.”
Henry van de Velde-Label én Red Dot Design Award
Naar jaarlijkse gewoonte zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die uitblinken in design. Voor de editie van 2022 maakte de jury alvast 3 winnaars bekend per categorie. In de categorie Habitat maakt Space-R kans op een gouden, zilveren of bronzen medaille. De uitreiking vindt plaats op 8 februari 2022. Naast het Henry van de Velde-label kreeg Space-R ook al een Red Dot Design Award 2021 toegekend.