In Dentergem werd de Sint-Annakapel officieel geopend. De ruïneuze kapel werd getransformeerd tot een unieke eventlocatie. Kers op de taart is het spectaculaire dakterras met panoramisch uitzicht over de regio. Het project werd gerealiseerd onder leiding van DMOA architecten uit Leuven
Het nieuwe uitkijkpunt is een onderdeel van Horizon 2025. Met dit project wil Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap. Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten.
“Meer dan ooit is recreatie in eigen streek enorm belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. Het nieuwe uitkijkpunt zal dagelijks en gratis toegankelijk zijn en is een prachtig nieuw initiatief voor de regio. In 2022 telden we in West-Vlaanderen 6,8 miljoen recreatieve fietsers. De fiets- en wandelroutes blijven een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier regio’s”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
De voorbije jaren werden al heel wat belevingsvolle uitkijkpunten geopend, zoals de Vuurtoren/Uitkijktoren van Guillaume Bijl in Vosseslag (De Haan), de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk en de Sint-Niklaastoren in Veurne. Meer dan 350.000 mensen konden reeds genieten van het uitzicht op deze uitkijkpunten. Vorige week werd de kerktoren in Lissewege officieel geopend, later dit jaar staan er nog een aantal openingen op de planning: de kerktoren in Lampernisse (Diksmuide), de Pompentoren in Eernegem (Ichtegem), het Belfort in Menen en het Westerpunt in De Panne.
Nieuwe start voor ruïneuze kapel
De Sint-Annakapel werd gebouwd in 1864 maar werd nooit ingewijd. Jarenlang stond de kapel te verkommeren. Daar komt nu een einde aan dankzij de bezielers van Sint-Anna BV. De binnenkant van de kapel werd omgetoverd tot vergader- en eventlocatie en er werd een panoramisch terras voorzien, dit alles met respect voor de unieke geschiedenis van de kapel. Het terras is dankzij een nieuwe buitentrap publiek toegankelijk via een trage weg die langs de ruïne loopt.
Het project werd gerealiseerd onder leiding van DMOA architecten uit Leuven waarvan de twee vennoten tevens medeoprichter zijn van Sint Anna Kapel BV. “159 jaar later dan verhoopt, zal de kapel eindelijk in gebruik genomen worden. Ze zal een publieke functie vervullen, dat was altijd al de wens van bouwheer Emile en Adélie Mulle de Terschueren”, aldus Benjamin Denef, bestuurder Sint-Anna BV.
Verdoken trappenhuis
Bijna twee eeuwen later wordt de kapel dus in ere hersteld en krijgt ze een functie die nauw aanleunt bij haar oorspronkelijke doel: het samenbrengen van mensen. Binnen de contouren van de kapel vormen twee prachtige ruimtes een katalysator voor de buurt én voor de streek om sociale initiatieven mogelijk te maken.
De kapel wordt nu vergezeld van een ‘vestibule’ in de vorm van een betonnen sculptuur. Dit verdoken trappenhuis met Escherachtige allures leidt de bezoeker langs panoramische taferelen naar boven. Op het dak, tussen de gevels van de kapel, ontvouwt zich een magnifiek zicht op de streek. Van hieruit krijg je een ongekend perspectief op de Meikensbossen en de Poelberg. Als je goed kijkt, kan je zelfs de kerktorens van Marialoop en Dentergem spotten.
fiets- en wandelnetwerk
De Sint-Annakapel ligt langs het provinciale fietsnetwerk en het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen. Dit wandelnetwerk laat je kennismaken met het glooiende landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem. De 45m hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en uiteraard de Meikensbossen vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. Het fiets- en wandelnetwerk krijgt er nu dus een extra troef bij dankzij het nieuwe uitkijkpunt van de Sint-Annakapel.