Runderdarmen en varkensblazen omgevormd tot leer

De Duitse slachtindustrie verwerkt minder dan de helft van een dier. Dat stelde designer Tobias Trübenbacher vast. Volgens Trübenbacher walgen mensen dan ook van het overgebleven vlees, omdat we er nooit mee in contact komen. En zo belandt de rest sito presto in de vuilnisbak. Trübenbacher stak zijn handen uit de mouwen en ging ermee aan de slag. Zo ontstond Inner Values, een project waarbij runderdarmen en varkensblazen worden omgevormd tot leder voor zitbanken.

Door de industriële slachtmethoden zijn de prijzen van dierlijke producten enorm gedaald. De Duitse ontwerper Tobias Trübenbacher merkte dat op. Het verbaasde hem dat tot enkele decennia geleden landbouwdieren bijna volledig werden verwerkt tijdens het slachtproces. De dag van vandaag is dat niet meer het geval en zijn mensen vaker vies van alles wat overblijft. Het gevolg? Een hele hoop afval, althans niet volgens Trübenbacher. Hij vroeg zich af of onze afwijzende houding ten opzichte van deze materialen gerechtvaardigd en legitiem is. Moeten we niet op zijn minst alle onderdelen van een dier waarderen als we het doden?

Esthetiek bijschaven

Die vragen vormden het uitgangspunt van het project Inner Values. Inner Values is een zoektocht naar antwoorden op de vraag of we ons stereotype denkbeeld omtrent esthetiek kunnen bijschaven en of we zogenaamde verstoten materialen terug kunnen leren waarderen. Concreet ging Trübenbacher aan de slag met de overgebleven delen van de geslachte dieren. Aangezien niemand eerder heeft gewerkt met deze stoffen, deed Trübenbacher eerst en vooral onderzoek naar de materialen. Hij wilde hun eigenschappen en kwaliteiten kennen om deze te behouden.

Het resultaat zijn twee zitmeubelen bestaande uit bewerkte runderdarmen en varkensblazen, getransformeerd tot leder. Trübenbacher hoopt zo komaf te maken met de reputatie van het materiaal. “INNER SKINS toont aan dat deze huiden dezelfde kwaliteiten kunnen hebben als conventioneel leer, nadat ze zijn gereinigd en gelooid met chroomsulfaat of kaliumaluminiumsulfaat”, vertelt Trübenbacher. “De zitmeubelen zijn bovendien niet alleen degelijk, maar zien er ook goed uit.”

Deel dit artikel:
Onze partners