In 2014 renoveerde de groep Saint-Gobain samen met denc!-studio een Antwerpse woning tot een bijna-nulenergiewoning: het Futurefantastic-project. Tijdens de Vlaamse Renovatiedag op 17 mei kon u het resultaat daarvan ter plaatse gaan bekijken. Ook de vernieuwde website www.start2renovate.be toont het modelvoorbeeld op alle mogelijke manieren en geeft bovendien praktische tips voor energiezuinige renovaties.
De groep Saint-Gobain bestaat uit de bouwbedrijven Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber en lanceerde onlangs de website www.start2renovate.be om verbouwers te stimuleren energiebewust te renoveren. De website ontstond uit een samenwerking met onder andere Daikin, Velux, Sigma, Veneco en Reynaers en presenteert op een overzichtelijke manier welke maatregelen de overheid voor een bepaalde woonsituatie aanraadt. Bovendien geeft de website een overzicht van de voorhanden steunmaatregelen en de te contacteren plaatsers en verdelers.
Futurfantastic
Naast het raadplegen van praktische info en advies kunnen bezoekers via blogposts en filmpjes op de website de renovatie van een erg verlieslatende Antwerpse woning volgen. Dit renovatieproject dat Futurfantastic heet, heeft het energieverbruik voor de verwarming van de woning gereduceerd tot 53 kWh/m2 per jaar, waardoor de energiefactuur van de eengezinswoning slechts 60 euro per maand bedraagt. Uiteraard was deze drastische reductie van het verbruik niet mogelijk zonder een reeks ingrijpende maatregelen. Hieronder leest u hoe welke ingrepen tot deze besparing hebben bijgedragen.
Passiefdak
Bovenaan beginnen, dat moeten ze bij Saint-Gobain gedacht hebben. Ze gaven het dak een isolerende laag van zo’n 30cm glaswol. Omdat tussen de kepers slechts plaats was voor 6cm isolatiedikte werd de bijkomende 24cm isolatie op ophangstangen geprikt. Deze stangen fungeren ook als drager van het vochtregulerend lucht- en dampscherm dat luchtdicht geplaatst werd met behulp van kleefband en dichtingsmastiek. Het resultaat is een dak met een U-waarde van 0,12 W/m2K dat voldoet aan de passiefhuisnorm.
Voorzetwand voor buitenmuur
Ook de buitenmuren kregen een stevige beurt. Het blazen van glaswolvlokken in de spouw bleek een beperkte maar doeltreffende ingreep te zijn: minimale kosten, maar toch een hoog rendement: de muren verliezen nu twee tot drie keer minder warmte. Ook plaatsten de bouwarbeiders een voorzetwandsysteem door aan de binnenkant van de buitenmuren eerst een Metal Studstructuur te plaatsen, met daarachter glaswolisolatiepanelen met een dikte van 12cm. Achteraf werd deze structuur luchtdicht gemaakt. Door deze ingrepen en de isolatie van de leidingenschacht kregen de buitenmuren een U-waarde van 0,2 W/m2.K.
Het zonnetje in huis
Voor de keuze van de beglazing hielden de bezielers van Futurfantastic-project vooral rekening met de oriëntatie van de ramen tegenover de stand van de zon. Zo installeerden ze in de ramen aan de voorgevel op het noordoosten thermisch hoogrendementsglas van Isover SGG Climaplus One met een Ug-waarde van 1 W/m2K en een g-waarde van 0,5. De raamopeningen van de gevels die naar het zuidoosten en het zuidwesten gericht zijn, kregen de drievoudige beglazing SGG Climatop Lux, die een nog hogere zontoetredingsfactor heeft (g-waarde van 0,62). Hierdoor laten deze vensters erg veel warmte van de zon door en maximaliseren ze zo de passieve zonnewarmtewinsten.
Wat het schrijnwerk betreft, was het Reynaers die zorgde voor de raamprofielen. Het aluminium CS-86 HI-profiel met multikamerstrippen en een Uf-waarde tussen de 1,35 en de 1,74 W/m2K was geschikt voor zowel de dubbele als de driedubbele beglazing. Het was uiteraard Velux die het wentelende, vochtbestendige dakvenster leverde. Het raamwerk bestaat uit een houten kern omhuld met een witte polyurethaancoating, met daarin een drievoudige Energy Star-ruit met een Ug-waarde van 0,7 W/m²K.
Warmtepomp en slimme ventilatiegroep
Het opwarmen van het water voor de centrale verwarming en het sanitair gebeurt via fotovoltaïsche panelen en een warmtepomp van Daikin. Dit Altherma-systeem bestaat uit een buitenunit die warmte aan de lucht onttrekt en die via de binnenunit en de inox warmwatertank voor het sanitair voorziet. Hetzelfde systeem levert het warme water voor de vloerverwarming op het gelijkvloers en de verwarming via ventiloconvetoren op de twee etages.
Een woning die zo goed geïsoleerd is moet praktisch luchtdicht zijn, wat wel eens kan zorgen voor nare geurtjes. Gelukkig zorgt de ventilatiegroep van Veneco voor een constante luchtverversing. Bovendien is deze ventilatie voorzien van een warmteterugwinningssysteem dat de warme en vervuilde binnenlucht gebruikt om de buitenlucht op te warmen. Die verse, verwarmde buitenlucht wordt vervolgens terug de woning ingeblazen.
Epoxy chape
Het was Weber die de vloer van woning onder handen nam. Het bedrijf koos voor een gietvloer op basis van epoxy die een egaal en uniform uitzicht combineert met een bestandheid tegen vloeistoffen en temperatuurverschillen. Deze vloeren lijken op polybetonvloeren maar kunnen in een veel dunnere laag (gemiddeld 10mm) gegoten worden. Daardoor zijn ze uiterst geschikt voor renovaties. De chape werd afgewerkt met tegels.
Thermisch isolerende buitenverf
De afwerking van zowel de binnen- als de buitenmuren bestond uit verfsystemen van Sigma. De muren in de woonkamer kregen een laag Sigmacryl Ecoplus Matt, een matte muur- en plafondverf gecertificeerd met het Europese EcoLabel, de andere ruimtes werden afgewerkt met Sigmapearl Clean Matt, een makkelijk reinigbare verf met water- en vetafstotende eigenschappen. Op de buitengevel brachten de vakmannen eerst een laag Siloxan Fillprimer aan met daarbovenop een laag Siloxan Topcoat Matt. Deze buitenverf is sterk waterdampdoorlatend en tegelijk slagregendicht en vuilafstotend. Bovendien fungeert deze verf ook als extra thermische isolatie. De houten elementen werden ten slotte afgewerkt met Sigmalife VS TX en Sigmalife DS TX Satin, een uv-bestendige thixotrope beitssysteembehandeling met zijdeglans.
Zo ziet u maar, wanneer verschillende ingrepen op een slimme manier gecombineerd worden, kan een renovatie wonderen doen voor uw maandelijkse energiefactuur. En sommige van deze ingrepen hoeven niet eens zo veel geld te kosten. Misschien heeft u wel inspiratie opgedaan voor uw volgende renovatie- of nieuwbouwproject…?