Op de Samenhuizendagen tijdens het weekend van 21 en 22 mei kan je in heel Vlaanderen, België en sommige buurlanden woongemeenschappen gaan bezoeken. Samenhuizen vzw brengt in deze editie de Vlaamse en Brusselse initiatieven samen. Cohouseproject Stoer Huus in Brugge, het grootste cohouseproject van Vlaanderen, organiseert begeleide rondleidingen op zaterdag. Voor Architectura zette het eerder al de deuren open in de podcast ‘Stoer Huus: Is cohousing woonvorm van de toekomst?’
Samenhuizen is een verzamelnaam voor verschillende woonvormen zoals cowonen en kangoeroewonen. In het geval van Stoer Huus gaat het om cohousing. Hier heeft iedere bewoner zijn eigen unit, maar daarnaast wordt er voor een groot deel samen geleefd in gemeenschappelijk ruimtes. De gerenoveerde villa is het kloppend hart dat de bewoners hier samenbrengt. De publiek openbare buitenruimte die fungeert als park, toont aan dat generositeit geen grenzen heeft.
Persoonlijk inrichting, collectief project
Over cohousing heerst vaak de idee dat je geen privacy meer hebt en niet zelfstandig keuzes kan maken. Stoer Huus ontkracht dit vooroordeel. “Eén van de sterktes is de manier waarop het collectieve en het individuele samenkomen. Iedere bewoner mocht zijn woning naar eigen smaak inrichten en toch blijft er een totaalbeeld bestaan als je de site binnenwandelt”, zegt architect Frederik Ampe (Ampe.Trybou Architecten). “De tweede sterkte is de manier waarop met het park zelfs ruimte wordt gegeven aan de stad terwijl er meestal net ruimte wordt afgenomen.”
27 units en een gemeenschappelijke tuin met villa in het stadscentrum van Brugge is geen evidentie. Het is daarom niet toevallig dat bureau Ampe.Trybou werd ingeschakeld. Zij ijveren in elk project voor het delen van ruimte. “Dit is de meest doorgedreven vorm waar wij tot op heden aan hebben gewerkt. We proberen altijd maximaal ruimtes te delen. Dat komt de leefbaarheid van een project heel hard ten goede.”
Achterkant van de gevelsteen
Ondanks dat er dus bewust werd gekozen voor een collectief totaalbeeld in het project, zitten er qua materialisatie veel subtiele verschillen in de units. “Er is maar één baksteen gebruikt, maar die is iedere keer op een andere manier verwerkt. In een ander verband of op een andere manier gemetst", zegt aannemer Wouter Lavens (Vandenbussche nv). “We gebruikte een gevelsteen van Wienerberger met een oranje kleurtint. Opvallend, we hebben niet de voorkant, maar de achterkant van de steen gebruikt.”
Samenhuizendagen
Gemeenschappelijk wonen zit in de lift. Momenteel verdubbelt het aantal gemeenschappelijke woonprojecten in Vlaanderen en Brussel naar ongeveer honderd. Trui Maes van Samenhuizen vzw: “Tijden veranderen, het klassieke gezin van een koppel met kinderen uit de jaren '60 is bijna gehalveerd en het aandeel alleenstaanden is bijna verdrievoudigd. De woonnood en roep om betaalbaar wonen zijn meer dan ooit in het nieuws. Tijd dus om het roer om te gooien en zuiniger om te springen met de ruimte die ons rest.”
Tijdens het weekend van 21 en 22 mei kan je in heel Vlaanderen en Brussel meer dan 30 woongemeenschappen gaan bezoeken. Een overzicht van de deelnemende groepen vind je hier. Ook Stoer Huus in Brugge gooit de deuren open. Wil je op voorhand al meer weten over het grootste cohouseproject van Vlaanderen? Beluister dan hier de Architectura podcast ‘Stoer Huus: Is cohousing woonvorm van de toekomst?’.