Santiago Calatrava ontwerpt 3 nieuwe bruggen voor Huashan

Santiago Calatrava heeft de opdracht gekregen om een trio van bruggen te ontwerpen in de Chinese stad Huashan, ten oosten van Wuhan. De 3 stalen bruggen - Xihu, Xianbi en Lincong - zullen het nieuwe 1,5 kilometer brede Yangtze-kanaal overspannen. Ze zullen toegang verschaffen aan voetgangers, fietsers en auto's.

Sleutel tot groei

"Architectuur is een kunstvorm die in staat is om steden te verbeteren en te revitaliseren, zowel artistiek als functioneel," zegt Calatrava. "Het Huashan-project is hier een duidelijk voorbeeld van. Het is de sleutel tot een succesvolle groei van de stad en verbetert tegelijkertijd de levenskwaliteit voor haar burgers dankzij de integratie van de 3 bruggen en de oprichting van boulevards aan de oevers van het kanaal."


De bruggen

De centrale Xianbi brug wordt 129m lang en biedt 2 rijstroken. Ze zal ondersteund worden door een centrale, 42m hoge boog die een karakteristieke leegte ceëert, zegt de architect.

De meest westelijke brug, de 102,7m lange Xihu, zal ondersteund worden door 1 enkele, 20,4m lange boog die wordt aangesloten op de brug via een platform van hellende, gegolfde kabels.

In het oosten, zal de 118m lange Lincong brug beschikken over twee bogen die naar buiten hellen vanuit het midden. Ze zijn 26m hoog.

Alle 3 de bruggen hebben een voetgangerstrap waardoor voetgangers het kanaal rechtstreeks kunnen oversteken. De bouw begint naar verwachting in het najaar van 2016.

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners