Met Avantis 95 presenteert Sapa een buitendeur die zowel mooi als meedogenloos is. De deur is dus niet enkel een streling voor het oog. Ze draagt actief bij tot de energetische prestaties van het gebouw waarin ze geplaatst is, en is volledig wind- en waterdicht. Dankzij deze eigenschappen opent Avantis 95 een reeks nieuwe perspectieven voor architecten, projectontwikkelaars, EPB-specialisten en particuliere bouwheren.
Op de normen vooruit
Vanaf 2020 mogen er alleen nog energieneutrale gebouwen en woningen worden gerealiseerd. Voor 2030 moet de energiebehoefte met 40% naar beneden in vergelijking met die van 1990. Avantis 95 loopt al vooruit op deze normen volgens Sapa, daar het product in de winter meer warmte binnenlaat dan het laat ontsnappen, en in de zomer de warmte beter buitenhoudt dan andere hedendaagse systemen. "Ook wordt de klassieke koudebrug aan de dorpel vermeden met de volledig wind- en waterdichte deur, zelfs in extreme weersomstandigheden. De testresultaten spreken voor zich: de deur is slagregendicht tot een windsnelheid van 175 km/h en een watermassa met een hoogtepeil van 30cm laat geen enkel spoor van waterinsijpeling achter. Ook bij een waterpeil van 50cm kan men geen noemenswaardige doorsijpeling vaststellen."
Van passief naar actief, en naar een verlaagde (energie)kost
Met Avantis 95 gaat Sapa van passieve naar actieve ramen en deuren. Dit heeft ook rechtstreekse gevolgen voor de energiekost van het gebouw. Een woning die aan de huidige passiefnorm voldoet (15 KWh/m² per jaar), kan worden verwarmd voor ongeveer €137 per jaar. De modale woning in België verbruikt echter 400 KWh/m² per jaar, wat neerkomt op €3700. "Avantis 95 is niet alleen energiezuinig, maar ook duurzaam. De deur kan probleemloos een miljoen cycli van openen en sluiten doorstaan en werd ontworpen om 40 jaar mee te gaan. Samenvattend is Avantis 95 dus mooi en meedogenloos, maar ook kostenefficiënt," aldus Sapa.