SAPA Awards 2022 / CAS Architecten ontwerpt rurale belevingswoning in Sleidinge – Evergem

In Sleidinge-Evergem ontwierp CAS Architecten een rurale woning die volledig afgestemd werd op het leefritme van de bewoner. Interieurarchitect Pieter Schoolaert tekende voor het interieur. CAS architecten verdiende hiermee een tweede plaats in de categorie Residentieel nieuwbouw tijdens de SAPA Awards.

Doorzicht, licht & ruimte centraal

In het landelijke Meetjesland trof de bouwheer een oude woning aan op een praktische locatie, dichtbij zijn bedrijf. De mooie uitzichten in de omgeving wou hij maximaal uitspelen, zowel achteraan als aan de straatzijde.

Met deze wens trok de bouwheer naar het architectenbureau CAS Architecten. Pieter-Jan Leenknecht, zaakvoerder van CAS Architecten, vertelt over hun ontwerp.

“Omwille van de zuidwestelijke oriëntatie vooraan het gebouw besloten we om daar een grote binnentuin te creëren om zon op te vangen en er rond te kunnen leven. Dankzij de integratie van een lange tuinmuur konden we bovendien veel glas verwerken in de leefruimtes zonder de privacy te verstoren. Hierdoor ontstaan er twee verschillende tuinsferen: vooraan bestaat de binnentuin uit een zwembad met een overdekt terras door grote oversteken die heel erg bij de leefruimtes is betrokken, achteraan geniet je een meer rurale beleving die aansluit op de omgeving.”

"Er was geen specifieke vraag naar kinderkamers, dus besloten we om een iets teruggetrokken volume op de verdieping te bouwen dat flexibel inzetbaar is. Momenteel doen deze ruimtes dienst als bureau en logeerkamer. Door het ontwerp iets terug te trekken, krijgt de bureau een open zicht over de straat zonder dat de bewoner zelf inkijk heeft. De insteek voor de gelijkvloerse verdieping was een groot appartement met veel doorzicht, licht en ruimte.”

De architect werkte met een omgekeerde L-vorm. Naast glas koos CAS Architecten voor hout en beton als rustig materialenpallet.

Tijdloos warm interieur

Voor het interieur nam de bouwheer contact op met interieurarchitect Pieter Schoolaert.

“De bouwheer kent ondertussen mijn werk en weet hoe ik er altijd voor zorg om in het interieur alle verschillende zichten te benutten. Daarnaast stem ik het interieur af op de bewoners die er leven. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes, hierdoor teken ik dus nooit hetzelfde interieur. In dit geval was het de bedoeling om een woning te creëren waarin hij tot rust kon komen en waarin hij royaal mensen kon ontvangen. Ik hou van tijdloze en warme interieurs dus dat probeer ik steeds na te streven in mijn ontwerpen. En ik denk dat we hier in geslaagd zijn. Het feit dat al het meubilair, dat op maat gemaakt is, identiek is aan wat op de 3D-visualisaties stond, betekent dat de bouwheer dezelfde mening had.”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners