De gemeentelijke Basisschool Op Dreef zorgde in 2022 voor een andere dorpskern in het Limburgse Zelem. De school werd namelijk uitgebreid met een hedendaagse nieuwbouw bestaande uit kleuterklassen, een refter en een multifunctionele sporthal. Architectenbureau dbv architecten en aannemer Schoofs kozen voor een markant project en bouwkundig vakmanschap waardoor ze het schoolcomplex dat 20 jaar geleden al uitgebreid werd verder ombouwden tot een blikvanger. Tijdens de SAPA Awards ging hun project met de hoofdprijs lopen in de categorie ‘Utiliteitsbouw nieuwbouw’.
In het Limburgse Zelem, een deelgemeente van Halen, kreeg de Gemeentelijke basisschool Op Dreef een metamorfose. Op de eerste verdieping bevindt zich een turnzaal met een oppervlakte van 515 m2. Deze kan ook na de schooluren gebruikt worden door lokale sportverenigingen of voor de organisatie van kleinschalige evenementen. Aan de zijkant van de vijf klassen is er een eigen terras voorzien dat overvloeit in een open, groene ruimte met een achterliggend speelbos. dbv architecten nam het ontwerp voor zijn rekening. Het resultaat? Een blikvanger van formaat. In de zomer van 2022 verhuisden alle medewerkers van de school naar het nieuwe gebouw.
Contrasterende benadering
dbv architecten kiest met het ontwerp voor een contrasterende benadering. Aan de voorzijde staat de nieuwbouw los van de aanpalende basisschool, dat bestaat uit roodbruine metselwerk-gevels. Daarnaast springt ook de materiaalkeuze sterk in het oog doordat er een architecturale breuklijn gecreëerd werd. dbv architecten koos voor hout en glas.
Aannemer Schoofs plaatste verticale Thermo Ayous-latten met verschillende onderlinge tussenafstanden. Hierdoor wordt er een dynamisch gevelbeeld gecreëerd, afgewisseld met grote raampartijen. De circulatiezones, zoals de verticale trappenhal en de verbinding tussen het bestaande en het nieuwe gedeelte, krijgen een bekleding van grijze vezelcementplaten. Het gelijkvloerse niveau, aan de achterzijde van het gebouw, werd afgewerkt met witte geperforeerde aluminiumplaten van drie millimeter dik. Aan de voorzijde zien we het materiaal terugkeren als open structuur, ter afscherming van de kleuterterrassen. De architect gebruikte zoveel mogelijk natuurlijke kleuren om de verbinding met de bosrijke omgeving naar voren te brengen.
Niveauverschil
De bestaande basisschool en de uitbreiding vormen één geheel. Aan de achterzijde trok de architect de bestaande gevellijn verder door zodat de gebouwen intern met elkaar verbonden werden via een doorlopende gang. Het gelijkvloers van de uitbreiding bevindt zich op hetzelfde vloerniveau als dat van de bestaande basisschool. Toch is er sprake van een significant niveauverschil. De straat ligt namelijk drie meter lager dan het gelijkvloers en de speelplaats. Hierdoor koos de architect ervoor om de twee voorste kleuterklassen te laten rusten op stalen palen. Dankzij hun schuine positionering creëren ze een speels effect en een overdekte toegang.
Om de nadruk volledig op openheid te leggen, besliste de architect om zoveel mogelijk licht en zicht naar de omgeving te integreren in het gebouw. De sporthal werd uitgerust met akoestische wanden en balbestendige dimlichten. dbv architecten haalde alles uit de kast om het gebruikscomfort, de functionaliteiten en de esthetische kwaliteiten te maximaliseren.