Architecte Sarah Poot heeft sinds 2014 haar eigen bureau POOT architectuur. Naast de geslaagde nieuwbouw en renovatie van diverse particuliere woningen, heeft POOT architectuur op korte tijd een noemenswaardig portfolio van publieke projecten opgebouwd, voor een deel via wedstrijden. Een kwalitatieve wedstrijdprocedure en een goed opdrachtgeverschap van het lokale bestuur zijn van cruciaal belang. Tijdens haar lezing op 17 mei vertelt Sarah Poot over haar ervaring met architectuurwedstrijden en het belang hiervan. Deze lezing is een initiatief van Architectuurwijzer.
POOT werd als laureaat aangeduid bij verschillende Open Oproepen, zoals het ontwerp van een nieuw cultureel centrum en renovatie van het gemeentehuis van Wingene en het ontwerp van een masterplan voor een woonontwikkeling te Lint. POOT architectuur was laureaat van twee projecten in de West-Vlaamse procedure WinVorm: de uitkijktoren in de Tuinen van Stene en de renovatie van het Sint-Jans Gasthuis te Lo-Reninge naar zeven appartementen. Daarnaast voerde Sarah Poot al verschillende opdrachten uit voor AG Vespa en bouwde ze een petanquehal voor de gemeente Dilbeek.
POOT architectuur tracht al bouwend continu onderzoek te voeren. De spanning tussen het theoretisch denken, het visueel vertalen en de bouwrealiteit, is voor POOT een grote fascinatie. Ze ambiëren in elk van deze fases een hoge kwaliteit en trachten zuinig om te gaan met compromissen. De medewerkers hebben elk hun eigen kwaliteiten die uitermate complementair zijn: scenografie, stedenbouw en stadsontwerp, participatiecoördinatie, interieurarchitectuur, … POOT architectuur onderscheidt zich vooral door zeer precieze oplossingen op verscheidene schalen. Het bureau eert het kleine en het grote. Ze willen maatschappelijk relevant werk maken en denken tegelijk over tijdloosheid, los van tendensen.
De vormentaal van de architectuur vloeit steeds voort uit de context en de opgebouwde gedachten van de werking van de gebouwde ruimte. Dit is nooit een streven an sich. Tijdloos en karaktervol is voor POOT architectuur interessanter dan opvallend en tendentieus.
De lezing is geprogrammeerd binnen de werking architecturale en ruimtelijke kwaliteit en goed opdrachtgeverschap van Architectuurwijzer. "Als architectuurorganisatie hopen we de lokale overheden, sociale huisvestingsmaatschappijen en andere publieke opdrachtgevers te overtuigen om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van architectuur, aan de aanstellingsprocedures van de architecten, …", klinkt het bij de organisatoren.
De lezing vindt plaats op dinsdag 17 mei in C-mine, Genk. Je plaats reserveren kan via het online reserveringssysteem van C-mine.