De SCAN to BIM-technologie is één van de vele nieuwigheden in de steeds vernieuwende BIM-wereld. Wat is SCAN to BIM? Op een virtuele manier het intelligent 3D-model opbouwen van de as-built-situatie alvorens van start te gaan met de werkelijke bouw of renovatie van een pand. Nic Kerkhof van N² ’t Kwadraat legt uit.
N² ’t Kwadraat voert snel en precies indoor- en outdoormetingen uit in 3 dimensies met een Faro 3D-laserscanner. “Onze 3D-laserscanner capteert een miljoen punten per seconde. Elk punt is een millimeternauwkeurige XYZ-meting in kleur. Al deze punten samen vormen een fotorealistische point cloud die de werkelijke as-built-situatie weergeeft”, legt Kerkhof uit.
Het opmeten met de 3D laserscan-technologie heeft volgens Kerkhof heel wat voordelen ten opzichte van manueel opmeten:
Inzicht en ervaring
De SCAN to BIM-methode is echter geen automatisch proces. Scannen kan iedereen maar complexe situaties of grote sites vragen meer inzicht en ervaring. Zowel ter plaatse als op kantoor waar de scandata tot een nauwkeurige puntenwolk moet samengesteld worden.
Het importeren van de puntenwolk in Revit is een eenvoudig proces. De puntenwolk kan je onmiddellijk als underlayer gebruiken waarna je probleemloos kan starten met het modelleren. Echter bij grotere projecten is het soms moeilijk om het bos nog door de bomen te zien.
N² ’t Kwadraat gaat hier een stap verder om de scandata op een zo efficiënt mogelijke manier te converteren naar een Revit BIM-model. “Met onze gespecialiseerde software en de nodige plug-ins voor Revit zorgen we voor een naadloze conversie van de point cloud naar een BIM-model. Deze methode is een heel efficiënte werkwijze voor grotere projecten. Voor de opmaak van het Revit BIM-model hanteren we de C3A-werkmethodiek en als userclublid gebruiken we de C3A-extensies die reeds hebben aangetoond een goede BIM Standard te zijn.”
Heel belangrijk voor de diensten van N² ’t Kwadraat is een goede afspraak met de opdrachtgever over het gewenste Level Of Detail van het BIM-model. “Meestal weken we voor beschermde of geklasseerde gebouwen de gevels uit in een LOD300 en het interieur in een LOD200.”
N² ’t Kwadraat kan met zijn gekoppelde software met Revit op een snelle manier een oppervlaktestudie maken die toegepast wordt om een perfecte Toposurface van de puntenwolk op te maken. Kerkhof: “Op deze manier kan dit ook verder toegepast worden op vloerplaten, muren,… die reeds meerdere malen gebruikt werden voor expertises. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om nadien te opteren om MEP-modellen of technieken (elektriciteit, HVAC, sanitair) bij te modelleren.”
Tijdswinst
N² ’t Kwadraat neemt bij het 3D-laserscannen voldoende scanposities in om een complete en gedetailleerde puntenwolk te bekomen. "Wat zich meestal toch uit in tijdswinst als alle data reeds beschikbaar zijn, ook indien er door de klant geen hoge detaillering of MEP gewenst is voor het eindresultaat. In onze SCAN to BIM-service leveren we automatisch de software VirtuSurv (gratis viewer) aan. Voor iedere scanpositie is er een 360°-foto waaraan de puntenwolk is gekoppeld. Met deze software en de door ons geleverde files van het uitgewerkte project kan er op de 360°-foto’s een correcte maatopname uitgevoerd worden zonder gebruik te maken van Revit of Cad-software.”
Recent nam N² ’t Kwadraat et Postgebouw op de Groenplaats in Antwerpen onder handen, in opdracht van 8 Office Architects. Een project met een oppervlakte van ongeveer 22.000m². Een historisch deel had zeven bouwlagen waarvan twee ondergronds.
“Voor de opmeting aan de hand van 3D-laserscanning hebben we 965 scanposities genomen zodat we een complete en zeer gedetailleerde puntenwolk hadden als eindresultaat. De uitwerking van de puntenwolk naar een Revit BIM-model hebben we uitgevoerd met voor de gevelaanzichten een LOD300(+) en het interieur LOD200(+). Het interieur werd opgemaakt met de Phasering 'bestaande toestand' zodat de ontwerpers (8 Office Architects, Veelaert architecten, HCDemyttenaere architecten) verder op het model kunnen werken. Eveneens werd de scandata gekoppeld aan enkele ingemeten targets door een landmeter-expert en werden de omliggende straten als een correcte Toposurface opgemaakt.”