Scania in Opglabbeek besloot haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierbij werd de verlichting, als energieveelvraat, aangepakt door nieuwe armaturen en sensoren te voorzien. Bijkomend voordeel: de nieuwe installatie verhoogde de veiligheid en verbeterde de werksfeer.
De verlichtingsinstallatie bleek één van de grootste energieverbruikers. Naast de uitdaging om aan energiebesparing te doen, moesten ook nog andere factoren mee opgenomen worden in het renovatieplan. Er kwam immers naar voor dat op verschillende plaatsen in het logistieke centrum het lichtniveau ondermaats was. De verpakkingsafdeling was één van deze zwakke zones met luxwaarden van om en bij de 100 lux waar 300 lux noodzakelijk is. Maar ook in de talrijke magazijnrekken was er op de verticale vlakken een slechte gelijkmatigheid en vooral in de hogere pikplaatsen was het zéér moeilijk om leesopdrachten uit te voeren.
Bjorn Jacobs heeft dan het heft in handen genomen en samen met Rudi Vanbrabant van het installatiebedrijf Vanderhoydoncks Elektrotechnieken en Eric Bettonville van Zumtobel naar een lichtoplossing gezocht om de kwaliteit van het licht te verhogen en daarbij toch een enorme energiebesparing te realiseren.
Een groot gedeelte van het logistieke centrum werd vernieuwd met het Tectonsysteem met dimbare armaturen tussen de rekken van 2/49W die via bewegingsmelders het licht laten dimmen naar 10% en vanaf het moment dat een heftruck of werknemer zich door de gang verplaatst, de armatuur op 100% laat branden. Om sensoren te installeren op het Tecton systeem die perfect deze opgaven vervullen, hebben Bjorn Jacobs, Rudi Vanbrabant en de ingenieurs van Zumtobel zich samen gezet om een sensor te ontwikkelen die optimaal kan ingesteld worden in functie van de magazijnrekken en het gewenste lichtniveau. De opstelling van de armaturen en de reflector SH met diepstralende karakteristiek, zorgen ervoor dat niet enkel onderaan in de magazijnrekken maar ook bovenaan een hoog en gelijkmatig lichtniveau kan gehaald worden. In de Tecton draagrails werd gelijktijdig de noodverlichting (evacuatieverlichting) geïntegreerd om bij stroompanne de werknemers via een veilige weg naar de nooduitgangen te leiden.
De jaarlijkse besparing die de renovatie oplevert ten opzichte van de oude installatie komt neer op 1.100.000 kWh aan minder verbruik of 103.180 euro besparing op de energiefactuur. De investering van 250.000 euro is dan ook op 2,07 jaar terugverdiend. De bewegingsmelders, die begin 2011 werden geactiveerd, doen de besparing nog verder oplopen. Het streefdoel is om terug op het energieverbruik van 2006 te komen toen het logistiek centrum maar 32.647 m² telde, een oppervlakte die ondertussen is verdubbeld.
Naast deze enorme energiebesparing, waren er natuurlijk nog de uitwerkingen op de lichtkwaliteit. Hierover zegt Frans Elbrink, Warehouse Supervisor Outbound, dat de gehele renovatie een zéér positieve impact heeft gehad op de motivatie van de werknemers. De hogere verlichtingssterkten verhogen het veiligheidsgevoel en heeft een positieve impact op het foutenrisico. Het concentratievermogen is gestegen dankzij het hogere lichtniveau en dit vooral op de hoogste pickplaatsen in de magazijnrekken. Het hogere lichtniveau werkt ook aangenaam, het is niet verblindend door de juiste keuze van de reflectoren. Ook de werksfeer is verbeterd, dit terwijl volgens verschillende medewerkers de vroegere verlichting meer een drukkend effect had op de personen die die een ganse dag vertoefden in een ruimte zonder daglicht.