In het Oost-Vlaamse Gavere verrijst tegen 2023 een nieuw sportcomplex ontworpen door Sileghem & Partners in samenwerking met José Dedeurwaerder. In het sobere, gestapelde bouwvolume in prefabbeton krijgt de naastgelegen Schelde een prominente rol dankzij onder meer een panoramaterras en het gebruik van het Scheldewater voor de verwarming.
Het bouwprogramma voor het nieuwe sportcomplex omvat een grote sporthal (opsplitsbaar in drie zaaldelen) met publiekstribune, een polyvalente zaal (eveneens opsplitsbaar in drie delen), een dans- en gevechtszaal (opsplitsbaar in twee zaaldelen), aangevuld met een horecaruimte. Kantoorruimte, kleedruimtes en sanitaire ruimtes zijn met een logische lay-out gelinkt aan de diverse zalen, die onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren in tijd en ruimte.
Compact bouwen
Om een compact gebouw met beperkte footprint te bekomen, is van bij aanvang geopteerd voor het concept van gestapeld bouwen. Naast de hoge grote sportzaal is een tweede volume gecreëerd met op het gelijkvloers een tweelingopstelling van polyvalente zaal en horecaruimte, en op de verdieping de dans- en gevechtszaal. Tussen beide volumes in bevindt zich de technische ruimte op de derde verdieping, centraal gesitueerd en gekoppeld aan beide zalen. Beide hoofdvolumes zijn sober geprononceerd en worden gekoppeld door een traptoren met bakenfunctie. Een uitnodigende luifel verbindt inkom, polyvalante zaal en horeca, en zorgt voor een sterke connectie binnen-buiten.
Planmatig leidt een adequate circulatie de bezoekers en gebruikers op een natuurlijke wijze door het gebouw: vanuit de ruime inkom bedienen twee gelijkvloerse zichtassen enerzijds de sporthal met kleedkamers en anderzijds de combinatie van polyvalente zaal en horeca; een verticale traptoren met lift leidt naar de verdieping.
De ruwbouwmaterialen zijn sober, eenvoudig, robuust en onderhoudsvriendelijk: beton, staal (bardage) en houtwolcementplaten zijn alomtegenwoordig. Houten binnenschrijnwerk en een aantal kleuraccenten zorgen voor een warme huiselijke tint. De troeven van prefabbetonbouw (technische mogelijkheden, snelheid en inertie), de corebusiness van aannemer Willy Naessens, zijn ten volle uitgespeeld in het bouwkundig concept.
Verwarmen met water uit de rivier
Bijzonder in het concept van de luchtverwarming en free-cooling is dat het Scheldewater aangewend wordt als primair middel bij de water-lucht warmtepomp, een uniek project in België. Een CO2-warmtepomp zorgt voor de bereiding van het sanitair warm water . De nodige PV-panelen zorgen voor een sterk E-40 peil. In uitbating is het gebouw fossiel- en CO2-vrij. Het dak is voorzien op een mogelijke uitbreiding van de PV-installatie zodat het gebouw op termijn ook energieneutraal kan worden
Er is ook bijzondere aandacht besteed aan de mogelijke recyclage van materialen. Prefabbetonbouw is daar uitermate geschikt voor. Het regenwater wordt dan weer hergebruikt voor sanitaire doeleinden. Het overtollige regenwater wordt opgevangen in een wadi, die geïntegreerd is in de aanleg van de buitenomgeving: een groene zone vormt met twee bruggetjes een zachte overgang van parking naar inkom.