Schimmeldraden als duurzaam bouwmateriaal

In tijden waarin termen als duurzaamheid, ecologie en circulair bouwen steeds luider klinken, zoeken biobased materialen hun weg naar het grote publiek. Hout, vezelgrondstoffen en steenkalk zijn klassieke en stevig ingeburgerde voorbeelden van biobased bouwmaterialen, maar mycelium daarentegen klinkt een stuk minder bekend in de oren. Toch bezitten ook deze schimmeldraden heel wat bouwpotentieel.

Mycelium is het netwerk van hyfen (draden) van een schimmel en is een restproduct uit de champignon- en oesterzwammenkweek. Het behoort met zijn natuurlijke oorsprong tot één van de biobased bouwstoffen waar men bij het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE), een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, onderzoek naar doet. Zo openden CoE BBE en de innovatiecampus SPARK van de Avans Hogeschool vorig jaar een laboratorium voor onderzoek naar de toepassing van schimmels in de bouwindustrie.


Groeien in mallen

In het laboratorium op het SPARK-terrein in Rosmalen groeien schimmels op verschillende voedingsbodems om hiervan myceliumcomposieten te ontwikkelen. In dit composiet fungeert het mycelium als bindmiddel om zo losse deeltjes, zoals zaagsel of stro, aan elkaar te hechten. Door middel van mallen, geproduceerd met een vacuümvormmachine, is het mogelijk om producten te laten groeien die wellicht toepasbaar zijn in de bouwindustrie.

 

Huizen uit schimmelmateriaal

Met het myceliumlab geven het Centre of Expertise Biobased Economy en SPARK invulling aan de overtuiging dat nieuwe biobased materialen in de toekomst in de bouwsector toegepast zullen worden. “Stel je eens voor dat we in de toekomst bijvoorbeeld huizen kunnen laten groeien. Dit is een eerste stap in de richting om dat doel te realiseren”, aldus Davine Blauwhoff, van het CoE BBE. Het vergt tijd voordat hele huizen uit mycelium-materialen worden opgetrokken. Daarom is het belangrijk om klein te beginnen door onderdelen te ontwikkelen die op korte termijn ingezet kunnen worden in de bouwindustrie. Het gaat dan bijvoorbeeld om producten als isolatieplaten en groene bakstenen.


Intensief onderzoek

Intensief onderzoek voeren lijkt in dit verhaal de enige weg naar succes. Momenteel is het mogelijk om myceliumcomposieten te vervaardigen met behulp van verschillende substraten en paddenstoelen. Maar er is meer grip nodig op de groeicondities en er is onderzoek nodig naar de materiaaleigenschappen. Tegelijkertijd is het interessant om naar innovatieve (bouw)toepassingen te zoeken, omdat het materiaal daarvoor geschikt lijkt. Het is licht, kan sterk zijn en bevat ingesloten lucht. Dat duidt op mogelijke goede constructieve, isolerende of geluiddempende eigenschappen.

Bron: CoE BEE / Avans Hogeschool
Deel dit artikel:
Onze partners