Nadat Carmi een achttal jaar geleden besloot om de schoenenwinkel in Zemst stevig uit te breiden, was het in 2016 de beurt aan het filiaal in Korbeek-Lo. Dat impliceerde niet enkel de realisatie van een nieuwbouw met parkeerkelder op de aanpalende grond, maar ook een volledige herinrichting van het bestaande pand. De opdracht: een look-and-feel creëren die het warme, familiale karakter van het bedrijf mooi in de verf zet.
Vandaag telt Carmi drie filialen, waaronder de schoenenwinkel in Korbeek-Lo. Die werd eind jaren 80 gebouwd en is intussen al verschillende keren vergroot, naarmate ook het aanbod toenam. Omdat het bedrijf veel belang hecht aan voldoende ruimte voor een luchtige presentatie en service, vonden eigenaars Michel Decremer en Marie-Claire Martens het stilaan tijd worden voor een grondigere uitbreiding. Ofwel: een volledig nieuw gebouw met een open parkeerkelder, alsook een opfrissing van het bestaande pand.
Minimale sluitingsperiode
Aannemer Willy Naessens Industriebouw kreeg de leiding over de uitbreiding van Carmi Korbeek-Lo, en dat ging gepaard met een nauwgezette planning. Thomas De Vogelaere, bedrijfsleider bij Willy Naessens Industriebouw Tessenderlo: “Het betrof hier een ingrijpende uitbreiding van een drukbezochte handelszaak. Uiteraard is het dan in het grootste belang van de bouwheer om de winkel zo min mogelijk te sluiten en de klanten niet te hinderen tijdens de werken. In overleg met architect Architeam hebben we tijdens de zomer dan ook al een groot deel van de werken kunnen uitvoeren zonder de winkel te moeten sluiten, zoals de ruwbouwwerken van de nieuwe parkeerkelder en bovengrondse constructie.”
“Een deadline halen is niet vanzelfsprekend als je deels in ruwbouw en deels in afwerkingsfase werkt”
Dag op dag opgeleverd
Kristof Michiels, ingenieur bij Architeam: “De beschikbare parking werd regelmatig aangepast in functie van de werken, zodat we steeds een maximaal aantal parkeerplaatsen voor de klanten konden voorzien – zonder dat de veiligheid en de goede uitvoering van de werken daarbij in het gedrang kwamen. Wanneer de winkel in november drie maanden zou sluiten voor de herinrichting van het bestaande pand, was de ruwbouw van het nieuwe gedeelte al klaar. Op 25 februari 2017 ging de volledig vernieuwde winkel opnieuw open.” Dat was precies de deadline die op voorhand was afgesproken. De Vogelaere: “Daarvoor was heel wat coördinatie met alle nevenaannemers nodig. Niet evident als je deels in ruwbouw en deels in afwerking werkt.”
Groen, warm en toegankelijk
Belangrijk was dat het ontwerp optimaal zou aansluiten bij het familiale en mensgerichte karakter van het bedrijf. Rik Liekens, architect bij Architeam: “We maakten de uitbreiding van de bestaande ondergrondse parking zo onthaalvriendelijk mogelijk: enerzijds via een brede, geleidelijke helling en anderzijds door de open structuur van het nieuwe parkeergedeelte te voorzien van een diepe lichtinkijk. Ook de groene plantengevel met houten bekleding oogt opvallend toegankelijk. Op die manier slaagden we erin om een goede balans te vinden met de nochtans relatief grote terreinbezetting.”
Voorloper op BIM-model
Voor De Vogelaere was de grote verscheidenheid aan afwerkingsmaterialen een van de grootste uitdagingen in dit project: “Dit is geen doorsnee retailgebouw: een groengevel met hout, pleisterwerk, betonpanelen en stalen sandwichpanelen achteraan ... Het is niet eenvoudig om al die elementen goed op elkaar af te stemmen. Maar dat is net ons stokpaardje: sinds vijftien jaar werken wij met een voorloper op het BIM-model, waardoor we via een 3D-weergave nauwkeurig kunnen nagaan hoe we een mooi samenspel van verschillende technieken en details kunnen creëren. Los daarvan blijft ook een nauwe samenwerking met andere partijen essentieel. Enkel als alle partners hetzelfde idee voor ogen hebben, kan je dergelijke projecten tot een goed einde brengen. We zijn dan ook zeer tevreden dat de samenwerking met Architeam erg vlot verlopen is.”