Scholencampus Panhoven in Peer: samenhang rond groen middengebied

Een van de grootste projecten van het Scholen van Morgen-programma is Scholencampus Panhoven in Peer, een ontwerp van Bekkering Adams architecten in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. De campus omvat een lagere en middelbare school, een internaat en een sporthal die zo goed als gelijktijdig werden opgetrokken.

De campus is met zijn nieuwbouwoppervlakte van 18.500 m² het derde grootste project binnen Scholen van Morgen. De verschillende gebouwen vertonen een duidelijke samenhang door de grijze natuursteen voor de plinten en lichtgekleurde baksteen voor de bovenbouw. Als centraal punt tussen de verschillende volumes ligt een groen middengebied dat overdag functioneert als speelruimte voor de scholen en na schooltijd openbaar toegankelijk is als park voor de inwoners van Peer. Die inwoners kunnen trouwens ook gebruik maken van de multifunctionele sporthal.

 

Eisenprogramma

Voor de vier gebouwen - de kleuter - en basisschool “De Magneet” (3550 m²), de middelbare school “Agnetendal” (8835 m²), het internaat (2116 m²) en het sportcentrum (3600 m²) inclusief technische ruimte (500 m²) ontwierp studiebureau Ingenium de technieken. Joost Verstraete, projectmanager bij Ingenium: “Wij voeren een aantal schoolprojecten voor Scholen van Morgen uit. Daarbij liggen al een heel aantal randvoorwaarden vast in het algemeen eisenprogramma voor die scholen. Kort door de bocht legt dat programma een aantal comfortvoorwaarden vast waar je niet van af mag wijken. Hoe dat wordt ingevuld is uiteraard de keuze van de ontwerper, in overleg met de architect.”

 

Systeem D

Die architect besteedde veel aandacht aan een zo goed mogelijke integratie van technieken. Zichtbaar waar het kan, verborgen waar nodig. Op vlak van ventilatie kregen de lagere en middelbare school een D-systeem. “Die investeringskost ligt wat hoger dan het oorspronkelijk geplande C+-systeem, maar het is eenvoudiger te onderhouden. Dat is belangrijk, want de aannemer heeft een jarenlange onderhoudsplicht binnen Scholen van Morgen,” zegt Verstraete.

Die wijziging kwam er in samenspraak met de aannemer en met installateur Imtech. “Zo’n systeem D geeft naar onze mening ook een betere warmteterugwinning,” zegt Dirk Vanstraelen, directeur bij Imtech. “Het internaat kreeg wel een C-systeem,” zegt Verstraeten. “Voor de sporthal werkten we daarnaast een ventilatiesysteem uit waarmee we ook verwarming realiseren.”

 

“Uitzonderlijk”

Installatiebedrijf Gielen was verantwoordelijk voor de volledige elektrische installatie, van de hoogspanningscabine tot verlichting en branddetectie. Luc Rombouts, projectleider bij Gielen:

 “We zorgden voor de camerabewaking, binnen en buiten, en een toegangscontrole met een badgesysteem. Het domein wordt immers van ’s morgens tot ’s avonds gebruikt. We installeerden ook een inbraaksysteem in de vier gebouwen en een oproepsysteem met drukknop en akoestische module in de toiletten voor mindervaliden. Verder: noodverlichting, VOIP om vanop mobiele toestellen of pc-schermen de technieken te bedienen en een wifinetwerk voor zowel leerlingen als docenten. In de sporthal plaatsten we ook een muziekinstallatie. Die wordt immers ook gebruikt voor allerlei festiviteiten van de gemeente.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners