De scholengroep Impact uit Brugge is erin geslaagd om de kosten voor verlichting met 60 tot 75% te doen dalen. Dat lukte via slimme lichtdetectoren van Niko, die daarmee een grotere impact op de energiefactuur hebben dan het zomeruur. Bovendien helpt de intelligente lichtsturing om de concentratie van de leerlingen te verhogen. Impact is de eerste scholengroep in België die deze technologie gebruikt.
In de jaren zeventig werd het zomeruur ingevoerd om meer natuurlijk licht te hebben overdag en zo energie te besparen. Verscheidene studies weerleggen echter al lang het energiebesparende nut van het zomeruur. De verbruikte energie wordt immers niet altijd even efficiënt gebruikt, zeker in scholen. De gebouwen van scholengroep Impact uit Brugge zijn opgetrokken in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Energiebesparing kreeg toen maar weinig aandacht. De scholengroep besloot daar verandering in te brengen. De standaardlichtinstallatie werd vervangen door slimme lichtregeling met Dali-detectoren van Niko.
“De detectoren registreren beweging in het lokaal, waardoor de verlichting alleen brandt als er iemand aanwezig is. Ze zorgen er ook voor dat het licht automatisch gaat branden op de lichtsterkte die nodig is. Als er veel daglicht binnenvalt, zal de verlichting aan de (donkere) kant van de gang harder branden dan die aan de kant van het raam. Zo heeft de school altijd en overal de juiste hoeveelheid licht”, zegt Nico Schelfhout, expert in slimme verlichting bij Niko.
Vermoeidheid uitschakelen
De scholengroep ontdekte dat ze op deze manier 60 tot 75% minder energie voor verlichting verbruiken dan ervoor, afhankelijk van de ruimte waarin de detectoren gebruikt worden. Bovendien is de verlichting manueel aanpasbaar. Dat is vooral handig bij het gebruik van digitale lesborden. Leerkrachten kunnen de lichten aan het smartboard dimmen, terwijl de rest van de klas voldoende verlicht blijft. De slimme technologie helpt leerkrachten daardoor om hun leerlingen beter bij de les te houden.
“Vaak verduisterden de leerkrachten de volledige ruimte om het smartboard beter leesbaar te maken. Met als gevolg dat de ogen van de leerlingen vermoeid raakten: wanneer de leerlingen van het schoolbord naar hun blad met notities kijken, moeten hun pupillen zich telkens aan een andere lichtsterkte aanpassen. Door de nieuwe lichtregeling is er een constante hoeveelheid lichtinval in de klas. Dit is comfortabeler en minder vermoeiend voor de ogen van de leerlingen”, stelt Guy Dewulf, dienst infrastructuur relighting van de scholengroep.
Zomeruur achterhaald
De voordelen die het zomeruur zouden bieden, lijken daardoor achterhaald. Het schoolbestuur blikt tevreden terug op de investering.
Algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde: “De nieuwe daglichtregeling is nog een proefproject, maar de eerste resultaten zijn zeker veelbelovend. We hebben het verbruik vergeleken met lokalen waar we de nieuwe technologie nog niet hebben geïnstalleerd en het verschil is zo groot dat we onze investering terug kunnen betalen met het geld dat we besparen op onze energiefactuur. Bovendien verkleinen we zo onze ecologische voetafdruk.”