School in hart van bouwblok opent zich naar de buurt dankzij uitbreiding plusoffice architects

In de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen heeft plusoffice architects zopas de uitbreiding van het Stedelijk Lyceum afgerond. In een dens stedelijk bouwblok voegde plusoffice architects een nieuw administratief gebouw toe dat de school een gezicht geeft in het straatbeeld. Dankzij een bijkomende polyvalente ruimte onder het dak is de verbinding met de buurt compleet.

Het Stedelijk Lyceum is gelegen in het hart van een dens bouwblok in het centrum van Antwerpen. “De school zit heel gewrongen op die plek en was langs de straatkant nauwelijks waarneembaar”, vertelt Nathan Ooms, bestuurder van plusoffice architects. Het Brusselse bureau kreeg de vraag om de percelen van twee leegstaande panden te laten samensmelten en er een nieuw administratief gebouw op te trekken, dat een uitnodigende inkom realiseert en de school middenin het bouwblok verbindt met de straat.
 

Optopping

De nieuwe doorsteek wordt geflankeerd door een nieuw secretariaat, zorglokalen en werkplekken voor de administratieve medewerkers en zorgleerkrachten. Bovenop kijken de nieuwe leraars- en directiekamer uit over de hele schoolsite. De polyvalente ruimte vormt de kroon van het gebouw en tuurt op zijn beurt in de verte over de stadhorizon. Een weelderig en kleurrijk intensief groendak verbindt de lerarenkamer met de speelplaats. “Wij gaan in onze publieke projecten altijd op zoek naar die extra meerwaarde”, vertelt Nathan Ooms. “Wegens de beperkte oppervlakte van het terrein wilden we het maximale volume halen uit wat stedenbouwkundig mogelijk was. Daarom hebben we bovenop het nieuwe gebouw een optopping gerealiseerd, met daarin een polyvalente ruimte die ook na de schooluren kan gebruikt worden.”
 

Extra klaslokalen

Ook was er de vraag om in de nieuwbouw twee bijkomende klaslokalen te voorzien. “Die vraag bleek echter zeer moeilijk verenigbaar met de brandveiligheid. Bovendien leek het ons beter om alle klaslokalen op de campus samen te houden. In plaats van nieuwe klassen te bouwen, hebben we dat op een slimme manier in het bouwblok opgelost”, legt Nathan Ooms uit. Plusoffice voorzag het bestaande middengebouw van een uitbouw in de vorm van een elegant stalen vakwerk dat onderaan plaats maakt voor een overdekte speelplaats en bovenaan extra ruimte geeft aan twee nieuwe klaslokalen.


In verbinding met de buurt

De gevelmaterialen maken de sprong tussen de materialen van de schoolgebouwen en de publieke gebouwen in de straat: een sterke betonnen plint, rode keramische gevelpanelen en donkergrijze leien op de bovenste verdieping. “De keramische gevelpanelen zijn een verwijzing naar de grote betonnen panelen binnenin de bestaande schoolgebouwen, die we verzoenen met de rode baksteenarchitectuur van de publieke gebouwen in de omgeving”, aldus Nathan Ooms. Daarmee spreekt de school de taal van de straat én van de bestaande school.

Overdag kan de grote schoolpoort aan de straat blijven openstaan en plooit de stoep zo naar binnen. Ouders, kinderen, bezoekers kunnen hier even verpozen of elkaar ontmoeten vooraleer de site te betreden én zonder het voetpad volledig in te nemen. Na de schooluren plooit de publieke ruimte zich terug maar blijft de polyvalente ruimte bovenaan toegankelijk voor de omwonenden, buurtvereningen, derden, etc… De school wordt zo een ‘brede school’ met een fantastisch zicht op de wijk.

“Het mooie aan dit project is dat we hier een heel dens programma hebben kunnen realiseren, waarbij we erin zijn geslaagd om iets extra toe te voegen. De school staat nu beter in verbinding met de buurt dankzij de polyvalente ruimte bovenop en de open toegang. We gaven de school ook een gezicht langs de straatkant, waarmee de school zich kan profileren naar de buitenwereld”, besluit Nathan Ooms. 

Deel dit artikel:
Onze partners