Al meer dan 70 jaar is Poujoulat gespecialiseerd in rookkanalen. Het bedrijf biedt schouwsystemen voor uiteenlopende marktsegmenten aan, in een sector die evolueert en waarbij rendement steeds belangrijker wordt.
Poujoulat is de grootste Europese fabrikant van rookgasafvoersystemen. Het van origine Franse bedrijf levert onder meer aan kachelhandelaars, chauffagisten die zich via groothandels bevoorraden, en aan grote industrieprojecten. Kleine, modulaire schouwen worden gebruikt voor individuele verwarming in een woning of appartementsgebouw of niet-residentieel gebouw zoals een ziekenhuis of sporthal. Industriële rookkanalen worden volledig in de fabriek gemaakt en met kranen op de werf gemonteerd.
Concentrische schouwen
De rookkanalen van Poujoulat hebben allemaal dezelfde functie: het afvoeren van rook. Een belangrijk marktsegment is de rookgasafvoer voor individuele toestellen, zoals een kachel en een haard. Hier komen concentrische schouwen van pas: luchtdichte gesloten schouwsystemen die voor zowel zuurstoftoevoer als rookgasafvoer dienen. Het toestel kan dus luchtonafhankelijk werken.
Bruno Haemers, Sales Director Poujoulat Belux: “Dit is cruciaal met het oog op de hedendaagse bouwpraktijk. Nieuwbouwwoningen worden zo luchtdicht mogelijk gemaakt. Daarom is de schouw nodig om het toestel van zuurstof te voorzien, in plaats van een extra gat door de muur te moeten maken. Tevens zal een concentrisch gesloten kanaal op een individueel toestel voor extra rendement van het toestel zorgen, hetgeen dan weer gunstig is voor zowel de gebruiker als het milieu.”
Ook voor decentrale verwarming in collectieve woningen biedt Poujoulat rookkanalen. In appartementsgebouwen waar ketels in cascade opgesteld staan in een collectieve stookplaats, loopt er één schouw naar buiten. Ook wanneer elk appartement uitgerust is met een individuele CLV-ketel, zorgt een collectieve schouw voor de zuurstoftoevoer en rookgasafvoer van en naar de ketels. Deze schouwsystemen zijn de jongste jaren in opmars.
Ecodesign
Haemers: “Vanwege de Ecodesign-richtlijn moet elke niet-condenserende verwarmingsketel vervangen worden door een condenserend toestel. Ook de schouwen moeten aangepast worden, want een oude, gemetste schouw is niet bestand tegen die vochtige rookgassen. In appartementsgebouwen duikt regelmatig het probleem op dat een eigenaar zijn ketel moet vervangen. Ook de schouw moet dan vernieuwd worden, hoewel dat voor de andere bewoners niet meteen noodzakelijk is.”
Op dat moment dringt een grondige studie zich op (zijnde analyse van het gebouw), om vervolgens het technisch correcte en meest budgetvriendelijke rookgasafvoersysteem voor te stellen.
De markt van rookkanalen staat niet stil. Enkele innovaties zorgen voor een sterk verhoogd rendement. “Een kachel of haard is er lang niet meer alleen voor de gezelligheid. Het toestel moet voor een zo hoog mogelijk comfort aan een zo laag mogelijke prijs zorgen”, aldus Haemers.
Zo is er het systeem Confort +. Hierbij zuigt het systeem de warme lucht van een open haard of houtkachel op, om deze via een warmtewisselaar naar andere kamers te verdelen. Een andere innovatie is Alliance, waarbij de restwarmte wordt aangesloten op de warmtewisselaar van een ventilatiesysteem D.
Rookkanalen zijn onderworpen aan verschillende normen. Zo zijn er NBN 61-001 en NBN 61-002, gericht op vermogens respectievelijk groter en kleiner dan 70 kW. Deze normen zijn momenteel in herziening. De meest essentiële richtlijn voor een schouwkanaal is de CE-markering voor schoorsteenkanalen, op basis van EN 1856-1. Alle rookkanalen die op de markt gebracht worden moeten hieraan voldoen. Bovendien moeten op elke schouw enkele belangrijke eigenschappen vermeld staan, zoals de temperatuur- en drukklasse, de corrosieweerstand en de rookgasbestendigheid.
Opleidingscentrum
De installateur is erg belangrijk voor Poujoulat. Het bedrijf heeft zelfs een opleidingscentrum voor installateurs in Nijvel. “Dit is het enige opleidingscentrum in België waar een installateur in de praktijk een volledig schouwkanaal leert plaatsen.”
Die opleiding is van groot belang: terwijl er voor installateurs van centrale verwarming heel wat initiatieven bestaan inzake opleiding en keuring, is dit in de markt van de individuele verwarming (kachels en haarden) veel minder het geval. “Bijna iedereen kan, zonder enige opleiding, een toestel proberen plaatsen. Vaak wordt hierbij niet de juiste praktijk toegepast. In Frankrijk moet iedereen die een toestel op basis van individuele houtverwarming plaatst gecertificeerd zijn. Dat zit er in België ook aan te komen.”