Schréder SIGNATURE laat tijd stilstaan van Plaine Tonique

Het waterrecreatiecentrum Plaine Tonique, gelegen in Malafretaz in het Franse departement Ain, laat gezinnen toe om te ontspannen in een andere omgeving. Het centrum beschikt over een strand, een waterpretpark en een ruime keuze aan accommodaties midden in de natuur. In de zomer van 2022 heropende Plaine Tonique zijn deuren na moderniseringswerken. Een opvallende toevoeging is de unieke verlichting van Schréder.

De ambitie van het waterrecreatiecentrum Plaine Tonique?

  • De belangrijkste toeristische bestemming het departement worden
  • De locatie aanpassen aan de ecologische transitie
  • Een plek dicht bij de natuur bieden

Het recreatiecentrum creëerde met behulp van de rode kleur in het meubilair, de bewegwijzering en het logo een sterke identiteit. Hiermee wouden ze het dynamische karakter van de vrijetijds- en sportactiviteiten in de verf zetten.

Hoofdaannemer Axe Saône werkte voor het project samen met de projecteigenaar, de afgevaardigde projecteigenaar en Plaine Tonique om de buitengebieden van het centrum opnieuw in te richten: het natuurlijke erfgoed opwaarderen, de ingang van de locatie en het gebied rond het grote strand herinrichten, het gebied rond het strand aanplanten, de faciliteiten renoveren, een typisch Franse guinguette (partybar) en een strandwachtlokaal creëren.

NOMADE

Om de paden rond Plaine Tonique te verlichten en wandelingen van bezoekers te vergemakkelijken, ontwierp lichtdesigner Gaëtan Cacace (Axe Saône) een nieuw verlichtingsarmatuur onder de naam 'NOMADE'. Dit armatuur moest voorbijgangers uitnodigen tot reizen en vrije tijd. Daarvoor liet hij zich inspireren door de traditionele campinglampjes die je naar eigen voorkeur kan verplaatsen. Om een originele armatuur te ontwikkelen, deed hij beroep op de expertise van het Schréder SIGNATURE-team uit Saint-Florent-sur-Cher.

"Ik wou een object maken dat de tijd liet stilstaan, als eerbetoon aan de unieke en onvergetelijke avonden die je bij bivakken kunt beleven. Ik werd in mijn creatie geleid door het beeld van een licht dat bezoekers begeleidt in hun bewegingen. Een armatuur die je wilt vastpakken, verplaatsen en meenemen voor een wandeling om ze tot slot op te hangen waar je wilt.", vertelt Gaëtan Cacace.

Schréder signature-team

Om het idee van Gaëtan te concretiseren, gebruikte het Schréder SIGNATURE-team een innovatief industrieel proces: rotatiegieten. Comatelec Schréder steunde op de expertise van een Franse onderneming die zich specialiseert in deze techniek om de afgeronde cilindrisch-conische vorm van de armatuur te realiseren. De NOMADE-armatuur biedt zowel functionele verlichting als sfeerverlichting om toeristen, naast licht, ook comfort en veiligheid te garanderen. Via het interne plateau verspreidt de armatuur een zacht en warm licht dat de intieme sfeer van bivakken oproept.

Schréder respecteerde het concept van de ontwerper door een eenzijdige metalen handgreep te creëren die het mogelijk maakt om de armatuur op te hangen. Er geen kabels zichtbaar zodat het perfect aansluit bij het sobere ontwerp. De afgeronde vormen worden benadrukt door een rode metalen structuur die verwijst naar het ijzerwerk van Plaine Tonique. Hierdoor is de NOMADE een integraal onderdeel van het landschap. Axe Saône bekleedde de metalen mast met hout zodat deze volledig opgaat in de buitenomgeving.

Veilige shuffle kolommen

Voor de verlichting van de parkeerterreinen die toegang bieden tot het recreatiecentrum koos de eigenaar van Plaine Tonique voor de SHUFFLE kolom. In totaal verzekeren 36 stuks een hoogwaardige, niet-verblindende verlichting. De SHUFFLE kolom biedt een hoge mate van visueel comfort en veiligheid voor tal van gebruikers. Daarnaast helpt het ook om de biodiversiteit te beschermen en energie te besparen.

Dankzij de hulp van het Schréder SIGNATURE-team kan Comatelec Schréder trots laten zien hoe een creatief idee werd omgezet in verlichtingsmeubilair op maat. De NOMADE voldoet aan de verwachtingen van klanten en is een onderscheidend en karakteristiek landschapskenmerk van Plaine Tonique geworden.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners